Daginstitutionernes åbningstider har ikke ændret sig, selvom flere må arbejde på skæve tidspunkter. Kommunerne bør lade dagplejen forsøge sig med andre åbningstider, mener FOA.
Årets undersøgelse af daginstitutionernes åbningstider fra Projekt Børnepasning viser, at åbningstiderne ikke er ændret, selvom lukkeloven er blevet liberaliseret, og flere dermed arbejder på skæve tidspunkter.
Generelt synes jeg, at det er bekymrende, at vores samfund udvikler sig sådan, at flere og flere skal arbejde på alle tider af døgnet. Men når udviklingen er sådan, skal kommunerne selvfølgelig have dagtilbud, der matcher forældrenes behov, siger Jakob Sølvhøj, formand for FOAs pædagogiske sektor.
Han peger på, at dagplejen kan være et godt tilbud for forældre, der arbejder på skæve arbejdstider.
I dagplejen vil man ofte kunne finde fleksible løsninger, og det hjemlige miljø i dagplejen vil måske være et mere attraktivt tilbud end daginstitutioner med lange åbningstider. Og så er dagplejen jo velegnet til at løse opgaven, hvis det kun er et begrænset antal forældre, der har et pasningsbehov uden for dagtilbuddenes normale åbningstid, siger Jakob Sølvhøj og fortsætter:
Det er mit indtryk, at mange forældre er tilbøjelige til at finde pasningsmuligheder hos familiemedlemmer eller andre, de har tætte relationer til. Derfor kan dagplejen, som jo foregår hjemme i et privat hjem, være et oplagt sted at rykke på åbningstiderne. For kommunerne har naturligvis en forpligtelse til løbende at sikre, at dagtilbuddenes åbningstider svarer til forældrenes behov, siger Jakob Sølvhøj, der samtidig understreger, at den enkelte dagplejer naturligvis ikke skal arbejde mere end i dag, og at det må være frivilligt, om man ønsker at arbejde som dagplejer om aftenen.
Hvis ikke kommunernes dagpasningstilbud matcher forældrenes behov, frygter FOA, at pasningstilbud på skæve tidspunkter bliver overladt til det private marked, hvor der ikke er sikkerhed for den samme pædagogiske kvalitet, som de offentlige dagtilbud kan tilbyde.
Læs mere her
tags: arbejdstid, miljø,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar