De fleste unge er glade for at bo i deres plejefamilie, og mange får en særlig tilknytning til deres plejemor, selv om de bliver anbragt i en sen alder. Det viser en ny undersøgelse fra Videnscenter for Familiepleje i Københavns Kommune.
De fleste anbragte unge har stor glæde af at bo i en plejefamilie. Alligevel er det de færreste teenagere, der bliver anbragt i familiepleje. På landsplan var det kun 18 pct. af de nyanbragte teenagere, der kom i familiepleje i 2011. I Københavns Kommune var andelen helt nede på 13 pct.
Denne praksis skyldes bl.a. forestillingen om, at teenagere med tilknytningsskader og andre vanskeligheder ikke kan knytte sig til en ny familie. Men undersøgelsen fra Videnscenter for Familiepleje viser, at langt de fleste unge, der er blevet anbragt som teenagere (78 pct.), enten er glade eller meget glade for at bo i deres plejefamilie, og 42 procent af de unge nævner deres plejemor som en af de personer, de er allermest knyttet til.
De unge fortæller selv, at de sætter stor pris på den omsorg de får hos plejefamilien og det at være en del af familien på lige fod med plejeforældrenes egne børn. Flere af dem bliver i øvrigt så glade for dem, at de omtaler dem som søskende, fortæller Mette Larsen, der er leder af videnscentret.
Selv om unge anbragt før teenagealderen er endnu gladere og mere knyttet til deres plejefamilie, så dokumenterer undersøgelsen, at teenagere i høj grad kan få et tæt forhold til deres plejefamilie, og at langt flere unge fremadrettet kan få glæde af familiepleje.
Rapporten Teenagere i familiepleje set fra anbragte unge og plejefamiliers perspektiv bliver præsenteret på en konference på Hotel Nyborg Strand den 21. november. Rapporten er udgivet med
støtte fra Egmont Fonden og kan findes på: centerforfamiliepleje.dk under publikationer
Yderligere oplysninger om undersøgelsen:
Leder af Videnscenter for Familiepleje, Mette Larsen, tlf. 26 11 32 08
Centerchef Klaus Wilmann, tlf. 2611 2207
Pressekontakt:
Kommunikationskonsulent, Hanne F. Schade, tlf. 26 33 06 59,
Center for Familiepleje
Griffenfeldsgade 44, Opgang 6, 1. sal, 2200 København N Website: http://centerforfamiliepleje.dk
Socialforvaltningen
Center for FamilieplejeHovedkonklusioner fra undersøgelsen:
Teenagere i familiepleje set fra anbragte unge og plejeforældres perspektiv
De unge trives hos deres plejefamilie og mange knytter sig til deres plejemor
Rapporten konkluderer, at de unge generelt er glade for at bo i deres plejefamilie. Selvom unge anbragt før teenagealderen er endnu gladere for at bo i deres plejefamilie og føler sig mere knyttet til plejeforældrene end unge anbragt i teenagealderen, er langt de fleste (78 pct.) af de teenageanbragte unge for det meste glade eller meget glade for at bo i deres plejefamilie. 42 pct. af de teenageanbragte unge angiver, at en af de personer, de føler sig mest knyttet til, er deres plejemor. Disse resultater viser, at det er muligt også for teenageanbragte unge at danne en nær relation til deres plejeforældre.
De unge føler sig i overvejende grad inddraget i Københavns Kommune
Lidt over halvdelen af de unge (56 pct.) synes, at sagsbehandlere og andre fra kommunen altid eller for det meste lytter til de ting, de har at sige i forbindelse med anbringelsen. 18pct. oplever, at der engang imellem lyttes, mens 12 pct. oplever, at der kun sjældent eller aldrig lyttes til deres ønsker og behov. 13 pct. svarer ved ikke . Mange unge ønsker, at sagsbehandlere, plejeforældre og andre voksne er mere opmærksomme på deres problemer og hjælper dem, når de har brug for det. Samtidig er det vigtigt for dem, at de voksne også har blik for de særlige kompetencer, som de udvikler, fx som følge af for tidligt voksenansvar og mange udfordringer i livet. Det kan være af stor værdi for deres selvværd at blive mødt med positive forventninger og opleve, at andre lægger mærke til, at der er noget, der er særligt gode til.
Støtte og supervision er vigtigere for plejefamilierne end høj løn
For plejeforældrene er det, der har størst betydning for deres tilfredshed med plejeforholdet, at de har mulighed for at få god og relevant supervision i form af råd og vejledning. De økonomiske forhold i ansættelsen har derimod mindre betydning.
Fakta om undersøgelsen og dens metode
- Undersøgelsen er baseret en kombineret kvantitativ og kvalitativ undersøgelse blandt familieplejeanbragte unge og deres plejefamilier i Københavns Kommune
- 83 anbragte unge og 94 plejefamilier har besvaret spørgeskemaet, hvilket giver en svarprocent på henholdsvis 67 og 76 pct. for de to grupper
- 10 familieplejeanbragte unge og 10 plejeforældre har deltaget i et kvalitativt interview
- 1/3 af de teenageanbragte unge er anbragt hos personer i deres slægt eller netværk
- Omkring halvdelen af de anbragte unge i undersøgelsen kommer fra en familie, hvor den ene eller begge forældre er født i Afrika, Asien, Mellemøsten eller Østeuropa.
- Undersøgelsen er gennemført med støtte fra Egmont Fonden
Fakta om rapporten: Teenagere i familiepleje
set fra anbragte unge og plejeforældres perspektiv
- Teenagere i familiepleje set fra anbragte unge og plejeforældres perspektiv er udgivet som et led i et forskningsprojekt i Videnscenter for Familiepleje, som har til formål at udvikle nye metoder til anbringelse af teenagere. Både projektet som helhed og udgivelsen af rapporten er støttet af Egmont Fonden.
- Rapporten giver mulighed for at forfølge flere forskellige vinkler. Kontakt os venligst, hvis du har brug for en case til din historie.
- Rapporten kan downloades fra www.centerforfamiliepleje.dk se under Publikationer
- Rapportens forside til brug ved omtale på print eller web kan fås ved at sende en e-mail til HanneFolmer.Schade@sof.kk.dk
Fakta om anbragte unge (13-21 år)
- Størstedelen af alle nye anbringelser i Danmark vedrører teenagere. På landsplan vedrørte 61 procent af alle nye anbringelser i 2011 teenagere (Kilde: Ankestyrelsen). Kun 18 procent af dem blev anbragt i familiepleje.
- De fleste sammenbrud i anbringelser finder sted i teenageårene: 44 procent af de unge oplever et eller flere sammenbrud under deres anbringelsesforløb (Kilde: SFI 2010 Sammenbrud i anbringelser af unge).
- I 2010 udgjorde andelen af teenagere anbragt i familiepleje i Københavns Kommune 12 procent. I 2012 var andelen steget til 14 procent.
Fakta om Videnscenter for Familiepleje / Center for Familiepleje
- Center for Familiepleje er Københavns Kommunes familieplejeorganisation, og består af to dele:
o Center for Familiepleje som varetager de løbende driftsopgaver: rekrutterer, godkender, underviser og superviserer plejefamilier samt matcher børn til pleje- og aflastningsfamilier
o Videnscenter for Familiepleje som udfører aktionsforskning, laver undersøgelser på hele anbringelsesområdet, underviser og koordinerer centrets VISO-opgaver
- Center for Familiepleje har aftaler med knap 400 plejefamilier og ca. 200 aflastningsfamilier.
Disse aftaler berører knap 1000 børn i enten døgn- eller aflastningspleje.
Læs mere her
tags: Danmark, euro, 2010, 2011, København, interview, økonomi, downloade, Asien, Nyborg, Mellemøsten, SF, Teenager, 2012, organisation, ansættelse, Egmont, publikation, forskningsprojekt, Fakta,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar