Ny undersøgelse viser, at danske børnehavebørn klarer sig væsentlig bedre på en række sundhedsparametre end samme aldersgruppe i Polen og Italien. Der er dog stadig behov for forbedringer, konstaterer forskere fra Aalborg Universitet.
Midt i diskussionen om den nye madordning viser ny undersøgelse, at danske børn i alderen tre-seks år generelt lever sundere end samme aldersgruppe i Polen og Italien. Det er EU-projektet Periscope med deltagelse af blandt andre Center for Food, People & Design på Aalborg Universitet, som har undersøgt kost- og motionsvaner blandt i alt 1200 børnehavebørn i Danmark, Polen og Italien. Landene er udvalgt på grund af deres forskellige geografiske placering i Europa, og resultaterne stammer fra spørgeskemaer, som er besvaret af børnenes forældre.
19 procent af de italienske og polske børn drikker for eksempel sodavand eller lignende mere end fire gange om ugen. Kun 8,5 procent af de danske børn har så stort et forbrug. Hvad angår forbruget af frugtjuice, så er det også markant højere i Italien og Polen.
- Italienske forældre tror stadig, at juice også er sundt i store mængder, og de skal først til at lære, at juice ofte indeholder meget sukker. Den billige juice indeholder desuden kunstige smagsforstærkere. Mange danske forældre har lært, at man kun bør drikke et glas juice om dagen, og at dette glas kun erstatter et enkelt stykke frugt, siger Sanne Larsen, videnskabelig medarbejder ved Center for Food, People og Design på AAU.
Til gengæld drikker 44 procent af de danske børn mælk mindst en gang om dagen. Til sammenligning er dette tal 5,4 procent blandt de polske børn. Ifølge Sanne Larsen kan den markante forskel muligvis skyldes, at polsk mælk længe har haft en dårlig kvalitet og smag. Mælken er nu bedre, men det kræver tid at ændre de polske vaner.
Bedre til frugt og grønt
Danske børnehavebørn spiser også væsentligt mere frugt og grøntsager i forhold til polske og italienske jævnaldrende. Næsten 70 procent af de danske børn spiser frugt mindst en gang om dagen derhjemme. For Italien og Polen er tallene 52 og 47 procent.
Kun tre procent af de danske børn spiser aldrig rå grøntsager. Til sammenligning sætter 20 procent af de polske børn aldrig tænderne i rå grøntsager. Danske børnehavebørn spiser tilmed flere kogte grøntsagerend børnene i Italien og Polen. Kun 12,3 procent af de italienske børn spiser kogte grøntsager mere end fire gange om ugen, mens tallet for Danmark er 36,5 procent.
- Det er overraskende, at danske børn spiser mere frugt og grønt derhjemme, end italienske børn gør. Det er dog værd at bemærke, at specielt italiensk børn spiser et mere varieret udvalg af frugt og grønt. I Danmark er især gulerødder og æbler meget populære blandt børnene, siger Sanne Larsen.
Hun understreger, at spørgeskemaundersøgelsen ikke fortæller, hvor meget frugt børnene spiser, når de er i børnehave.
Dyrker mere sport
Når det handler om fysisk aktivitet, så viser projekt Periscopes spørgeskemaundersøgelse, at stort set alle danske børn får lov til at lege udendørs derhjemme. Til sammenligning mener 50 procent af de italienske forældre, at deres børn ikke har mulighed for at lege ude.
- I Italien frygter forældrene for det første, at børnene bliver syge af at lege udenfor. For det andet er forældrene bange for, at børnene slår sig, fordi de leger for voldsomt. Gennem fokusgruppe-interview med de italienske pædagoger blev det bemærket, at italienske forældre skælder pædagogerne ud, hvis børnene slår sig i børnehaven. I Danmark bliver forældrene nærmest forundrede, hvis børnene kommer hjem og ikke har beskidt tøj, siger Sanne Larsen.
I weekenden er både danske, polske og italienske børn markant mere aktive uden for hjemmets fire vægge end på hverdage. Alligevel er det kun knap halvdelen af de italienske børn, som leger mere end en time udendørs lørdag og søndag. Omkring 90 procent af de danske og polske børn er ude mere end en time.
- I Danmark er børnene ude mellem to og fem timer på alle hverdage, mens de er i børnehave. Derfor er det muligt, at danske forældre ikke føler så stort et behov for, at børnene leger udenfor, når de er kommet hjem om eftermiddagen på hverdage, siger Sanne Larsen.
Når det handler om at dyrke sport, er danske børn væsentligt mere aktive end polske og italienske børn. 53 procent af de danske børn går til organiseret sport, mens tallene for Polen og Italien er henholdsvis 30,9 procent og 18, 4 procent. Den manglende sportsdeltagelse giver måske italienske og polske børn mere tid til at se fjernsyn på hverdage. Mere end hver tiende polak og italiener i børnehavealderen ser i hvert fald fjernsyn over to timer om dagen. Kun tre procent af de danske børn ser fjernsyn så længe.
Overvægt rammer tidligere
Projekt Periscope viser, at 12 procent af de danske børnehavebørn er overvægtige, mens 2,3 procent lider af svær overvægt. Italienske børn har de største vægtproblemer hele 9,3 procent er decideret fede.
- Det kan ikke være rigtigt, at 3-6 årige børn er det, vi kalder for svært overvægtige. For 10 år siden var dette ikke et problem i danske børnehaver. Dengang var det først i indskolingen, at man så svært overvægtige børn. Det ser således ud til, at overvægtsproblematikken i dag begynder tidligere end før, hvilket gør det endnu vigtigere at gribe ind, siger Sanne Larsen.
Yderligere oplysninger om projekt Periscope:
Sanne Larsen, videnskabelig medarbejder, Forskningsgruppe for Food, People & Design, Aalborg
Universitet, tlf. 9940 3657, mobil 2759 5227.
Christian Hald, journalist, Aalborg Universitet, mobil 2215 9645 eller 21900289
Bent Egberg Mikkelsen, fødevareprofessor, Forskningsgruppe for Food, People & Design, Aalborg Universitet, mobil 2538 4366.
Læs mere her
tags: Danmark, Italien, Europa, interview, Polen, kunst, EU, madordning, Aalborg, Aalborg Universitet, børnehave, overvægtig, journalist, videnskab, AAU, Forskning, gulerødder, Design, vægtproblem, frugt, æble,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar