onsdag den 25. april 2012

Startboliger skal gøre det nemmere at flytte hjemmefra for udsatte unge

Det er et stort skridt for alle unge at flytte hjemmefra. Men for unge med sociale eller psykiske problemer kan det være en ekstra stor udfordring at skulle finde en bolig og begynde en ny tilværelse på egen hånd. Derfor fremsætter boligminister Carsten Hansen i dag et lovforslag om såkaldte startboliger , der er en helt ny form for ungdomsboliger, som skal lette overgangen til at bo i egen bolig for udsatte unge mellem 18-24 år.

Hvert år flytter tusindvis af unge danskere hjemmefra. For de fleste er det nogenlunde problemfrit at begynde en ny tilværelse uden far og mor eller andre voksne. Men for unge med sociale eller psykiske problemer kan det være meget svært at flytte i egen bolig og ikke have daglig kontakt til voksne.

En undersøgelse foretaget af 'Kuben' viser, at der er et betydeligt behov for voksne støttepersoner for udsatte unge i egen bolig. For at imødekomme behovet fremsætter Carsten Hansen, minister for by, bolig og landdistrikter, i dag i Folketinget et lovforslag, der skal gøre det muligt at etablere startboliger. I tilknytning til boligerne kan der ansættes 'sociale viceværter', som kan skabe et trygt miljø og støtte de unge i hverdagen f.eks. ved at hjælpe med lektier.

"Der er et stort og udækket behov for at stille nogle 'overgangsboliger' til rådighed for unge med sociale eller psykiske problemer. Vi taler om unge, som ikke rigtigt magter at bo alene og har brug for voksenstøtte. Derfor bliver det nu muligt at etablere målrettede boligtilbud til denne gruppe unge. Startboligerne vil styrke den tidlige og forebyggende indsats, så unge i risikozonen ikke udvikler alvorligere sociale problemer med misbrug og hjemløshed", siger Carsten Hansen.

Startboligerne er et midlertidigt tilbud. De unge skal som udgangspunkt flytte til en mere permanent bolig, senest når de fylder 24 år.

Startboliger vil ikke være et kommunalt tilbud. Boligerne, der er forankret enten i almene boligorganisationer eller frivillige organisationer med et socialt sigte, kan etableres enten som individuelle boliger i en større bebyggelse eller som små bofællesskaber. Ordningen gør det altså muligt at udvikle og tilbyde lokale boligtilbud.

Det forventes, at startboligerne primært vil blive etableret i eksisterende bygninger, men der kan også være tale om nybyggeri.

Yderligere oplysninger kan fås hos særlig rådgiver Jakob Eldrup Lauesen, tlf.: 41 85 10 72, og kommunikationschef Thomas Bille Winkel, tlf.: 41 71 77 11.

Fakta om startboliger
Som led i satspuljeaftalen for 2012 er der afsat 131,2 mio. kr. i årene 2012-2015 til etablering af startboliger.

Formålet med startboliger er at sikre unge med forskellige grader af problemer en god start på et liv i egen bolig. Boligerne skal således sikre, at de unge kommer i gang med arbejde eller uddannelse og formår at fastholde en bolig.

Det forventes desuden, at boligerne kan forebygge, at de unges problemer eskalerer til skade for dem selv og samfundet.

Læs mere her


Ingen kommentarer:

Send en kommentar