For den globale og mobile generation af konfirmander, skal der mere på bordet, end provinsbyerne kan tilbyde. Blå Mandag er en kulturel proces, der markerer de unges indtræden ind i de voksnes rækker og der skal mere på bordet end nabolaget kan levere, siger konfirmanderne.
Trenden har udviklet sig hastigt. For 10 år siden valfartede konfirmander fra landet gladeligt til de større provinsbyer på deres Blå Mandage for at fyre lommepenge af men i dag skrotter konfirmanderne selv de store provinsbyer til fordel for shoppingcentre og de største byer.
Forældrene til konfirmanderne i 2010, var selv vant til at Blå Mandag i 80erne og 90erne var ensbetydende med penge på lommen, der kunne ødsles væk på tøj, mad og en tur i biografen. Sådan er det ikke længere.
De købestærke og forbrugsvante konfirmander er i dag så vant til at shoppe hele tiden og være så mobile, at det er uinteressant for dem at holde Blå Mandag selv i vores større provinsbyer. Der er ikke den udfordring for dem, som Blå Mandag skal være, hvis den skal markere noget som helst skifte mellem barn og voksen , siger Kenneth WedMore Lund, journalist på www.Konfirmation.dk
Man ser derfor en trend mod at den nærmeste større by ikke længere er nok - der sker for lidt og der er ikke noget ukendt og farligt i det. Større provinsbyer som Vejle, Roskilde, Herning, Esbjerg, Nyborg som tidligere blev løbet over ende af konfirmander, fravælges nu til fordel for enten de helt store byer eller storcentre som Fields og oplevelsescentre Tivoli, Bakken og det nye La Landia i Billund.
De sidste 10 år har mange provinsbyer forsøgt at holde på byens konfirmander og ikke mindst deres omsætning. Forskellige cityforeninger, handelstandsforeninger og lign. har forsøgt at trække konfirmanderne til, men der skal mere end et skumparty eller gratis kakao til at holde på konfirmanderne. Der skal ske noget nyt og spændende på dagen.
Jeg forstår godt at de vælger at tage til storbyerne og storcentrene, for unge i dag er jo meget mere vant til at færdes overalt end jeg var, da jeg blev konfirmeret i 1984, hvor vi regnede det for at være helt vildt at tage til Vejle , fortæller Kenneth WedMore Lund fra www.konfirmation.dk og uddyber: Og at de vælger at tilbringe dagen i storcentre som Fields, Bruuns Galleri osv. ligger jo lige til højrebenet, for her har de alt samlet i tørvejr! .
Mange vælger eks. at lave aktivitetsdage a la polterabends og tager til modelfotograf eller i lydstudie for at indspille en sjov CD og eks. til paintball, bowling, gocart og lign. aktiviteter, som man kender det fra brudeparrenes polterabends.
Kenneth Lund forklarer: Det handler dybest set om at shopping ikke længere er så nyt og spændende for dem. Det med at have penge på lommen til frit forbrug er de fleste i den alder jo vant til i forvejen. Derfor skal der ske noget mere og her kommer oplevelsesaktiviteterne ind i billedet og der har selv større provinsbyer en snert af utrendy i vores konfirmanders forståelse af Danmarkskortet .
Læs mere her
tags: Danmark, 2010, biograf, Billund, Esbjerg, Vejle, Bakken, Tivoli, Nyborg, storby, Herning, Roskilde, omsætning, 1984, penge, journalist, provins,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar