Rutinemæssige undersøgelser af skolerne i Assens Kommune førte i efteråret 2014 frem til, at fem skoler havde forhøjede koncentrationer af stoffet pcb (poly-cholorede biphenyler). Det drejer sig om Glamsbjerg-, Tommerup-, Skallebølle-, Vissenbjerg- og Aarup Skole. Pcb-niveauet på alle fem skoler blev kategoriseret i mellemste niveau mellem 300 og 3.000 ng pcb/m³ luft, hvor Sundhedsstyrelsen anbefaler, at de pcb-holdige materialer fjernes indenfor en periode. Sideløbende med Assens Kommunes undersøgelse af alle skoler for pcb, er der også foretaget målinger af CO2 og efterklangstiden/lyd i lokalerne. Det viser sig, at 14 ud af 15 skoler har værdier, der ligger over Arbejdstilsynets anbefalinger på hhv. 1.200 ppm for CO2 og 0,6 sekunder for efterklangstiden. Ophobning af CO2 og forhøjede efterklangstider er ikke direkte sundhedsskadelige, men påvirker indeklimaet, mulighederne for indlæring og kan bl.a. medføre gener som hovedpine og koncentrationsbesvær. Problemet skal derfor udbedres hurtigst muligt.
-Fundet af pcb på de fem skoler og resultaterne af de forhøjede forekomster af CO2 og efterklangslyd er naturligvis noget, vi tager alvorligt. Derfor er vi også i dialog med embedslægen og Arbejdsmiljøtilsynet, fortæller Esben Krægpøth, vicedirektør Velfærd,
Dagtilbud og Skole og fortsætter:
- På de skoler, der er berørte af pcb, er der allerede i efteråret foretaget grundig rengøring, ligesom ventilationen er øget. I forhold til CO2 vil øget udluftning/ventilation blive sat i værk på den korte bane på alle de berørte skoler, ligesom der udarbejdes en handleplan for håndtering af problemet i løbet af 2015.
Flere løsningsmuligheder
Kommunens Byggeafdeling har siden efteråret foretaget yderligere undersøgelser på de fem skoler for at indkredse, hvor pcb'en findes i de enkelte lokaler og i hvilke materialer.
Det er derfor nu op til politikerne at vælge vej i håndteringen af pcb'en samt det generelle indeklima på skolerne. På mødet i Børne- og Uddannelsesudvalget den 9. marts præsenteres politikerne derfor for forskellige modeller og veje at gå:
1) Pcb'en fjernes fra de berørte skoler
2) Pcb'en indkapsles
Da pcb befinder sig i mange typer af materialer og derfor kan være svær at fjerne, anbefaler kommunens Byggeafdeling, at der i første omgang udføres en række forsøg på de berørte skoler i løbet af 2015 i forhold til, hvordan det forhøjede pcb niveau bedst nedbringes.
- Vi anbefaler politikerne, at der i første omgang afsættes 3 mio. kr., så vores Byggeafdeling kan foretage forskellige forsøg i forhold til, hvordan pcb'en bedst håndteres de enkelte steder, fortæller Esben Krægpøth.
Afhængig af resultatet af forsøgene, vil det koste mellem 16 og 35 mio. kr. i forhold til, om pcb'en enten skal indkapsles eller fjernes helt.
Oveni det kommer der en udgift på godt 12 mio. kr. til at nedbringe det forhøjede CO2 indhold og efterklangstiden på hovedparten af kommunens skoler. Efter samråd med Arbejdstilsynet anbefaler kommunens Byggeafdeling, at det sker i en samlet indsats i løbet af 2015.
I første omgang er der derfor brug for, at Byrådet på mødet i marts bevilger en tillægsbevilling på 14,25 mio. kr., så problemerne med CO2 og efterklangstiden hurtigt kan nedbringes, samt at der kan udarbejdes en præcis plan for, hvordan pcb indholdet nedsættes i løbet af et par år.
Læs mere her
tags: direktør, politi, Glamsbjerg, Sundhedsstyrelsen, Arbejdstilsynet, miljø, 2014, Byråd, Tommerup, hovedpine, Assens,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar