25. april kan alle børn være historie-nørder for en dag, når Dansk Center for Herregårdsforskning inviterer til Forskningens Døgn på herregården Gammel Estrup. Man kan blandt andet undersøge de originale genstande, prøve et af fortidens videnskabelige instrumenter og være med til at lave sin egen historiske samling. Tanken bag dagen er at præsentere familier for historien på en ny og spændende måde:
"Vi deltager altid i Forskningens Døgn, fordi det er en rigtig god anledning til at vise alt det spændende, som vi arbejder med, til et bredt publikum. I år har vi særligt fokus på at inddrage familier i historiens verden, og jeg glæder mig til at komme i dialog med nogle nysgerrige børn og deres forældre og forhåbentlig også få nogle nye perspektiver på vores arbejde med historien", siger forsker ved Dansk Center for Herregårdsforskning, Signe Steen Boeskov, og fortæller, at man vil kunne møde historikere og forskere i eksperimentarier og værksteder flere steder i herregårdens sale og gemakker.
Åbent arbejdsværelse
Der bliver blandt andet åbnet ind til Grevens Arbejdsværelse på anden sal, hvor den såkaldt 'vilde greve' Jørgen Scheel (1768-1825) studerede, læste og samlede bøger og genstande i begyndelsen af 1800-tallet. Jørgen Scheel var en typisk adelsmand af tiden, der rejste meget i Europa og bragte alskens ting og sære rariteter med sig hjem til Gammel Estrup. Sigen Steen Boeskov fortæller:
"Den vilde greve var en rigtig samler, der interesserede sig for både videnskab, kunst og kultur. For 200 år siden havde man ikke samme forhold til videnskab og kunst, som vi har i dag. Man lavede ikke en skarp skelnen mellem det sande og det skønne, så Jørgen Scheels store samling er en smuk blanding af videnskabelige genstande og instrumenter, bøger og kunsthåndværk, rariteter og elementer fra naturen", fortæller Signe Steen Boeskov.
På Forskningens Døgn inviterer Signe Steen Boeskov gæsterne ind i Grevens Arbejdsværelse og fortæller mere om Jørgen Scheel og hans store samling. Undervejs vil udvalgte genstande blive undersøgt i fællesskab med de fremmødte børn og deres familier.
Silhuetter kunst og videnskab
Et andet sted på herregården vil historikerne assistere museumsgæsterne med at bruge en såkaldt pantograf til at lave deres egne silhuetudklip, som man efterfølgende kan få med hjem. Silhuetklip var en yndet dekoration i 1700-tallet og en måde at forevige sig selv og sin familie. Men optegning af silhuetter var ikke kun en kunstart, men også en videnskab. Man mente nemlig, at man ud fra kraniets udvendige form kunne aflæse et menneskes karakterer og egenskaber.
"Vi ved ud fra inventarlister fra Gammel Estrup, at Jørgen Scheel ejede et kranium eller et 'dødningehoved', som der står i optegnelsen. På kraniet var der indtegnet et mønster eller system, som den tyske fysiolog og neuropsykolog Franz Gall (1758-1828) havde udviklet. Med systemet mente man at kunne bestemme en persons egenskaber, ud fra kraniets udvendige form", forklarer Signe Steen Boeskov.
Lav din egen historiske samling
Udover at blive præsenteret for de historiske genstande inviteres børn og voksne også til at prøve kræfter med at skabe deres egen historiske samling, som Jørgen Scheel og hans samtidige gjorde. Deltagerne vil, i samarbejde med historikerne, arbejde med deres egen personlige samling ud fra forskellige temaer og med familiens egne minder.
"Der har til alle tider været en stor interesse og glæde ved at samle forskellige ting. Vi vil gerne give et nutidigt perspektiv på det at samle og illustrere, hvordan samlinger, både i fortiden og nutiden, afspejler en enkelt person eller en families interesse for forskellige genstande", siger Signe Steen Boeskov og fortæller, at det er meningen, at samlingerne efterfølgende skal udstilles elektronisk ved hjælp af billeder på Dansk Center for Herregårdsforsknings hjemmeside og Facebook-side.
Forskningens Døgn er lørdag den 25. april kl 10-16. Entre til museet er 90 kr. Børn under 18 år har gratis adgang. Billetten gælder også til nabomuseet Dansk Landbrugsmuseum. Det koster et mindre materialegebyr at være med til silhuetklip. Der vil være mulighed for at købe kaffe og kage undervejs.
Læs mere her
tags: euro, Europa, kunst, Facebook, museum, Greve, videnskab, Forskning, kaffe,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar