Idrætsklasser i folkeskolen er blevet meget populære, og eleverne i idrætsklasserne klarer sig fagligt godt. Ny forskning fra Aarhus Universitet konkluderer, at eleverne føler sig forpligtede til at yde en ekstra indsats i skolen, fordi de får mulighed for at kombinere deres sportslige drøm med skolegang. Unge danske sportstalenter har for alvor fået øjnene op for muligheden for at kombinere sport med deres skolegang. Det årlige optag af elever i særlige idrætsklasser er øget med 40 pct. fra 2009 til 2014. Samtidig konkluderer en ny forskningsrapport fra Aarhus Universitet, at det kan være en rigtig god idé for sportstalenter at gå i en idrætsklasse i folkeskolen i 7.-9. klasse. Ikke alene får man bedre muligheder for at dyrke sin sport og realisere sit sportslige potentiale. Man bliver også en del af et miljø, hvor der er fokus på at udvikle sig både sportsligt og skolefagligt. Det skyldes ifølge medforfatter på rapporten, lektor Jens Christian Nielsen fra Aarhus Universitet, at eleverne i idrætsklasserne overfører den sportslige målrettethed til deres skolegang:
"Idrætsklasserne er rigtig gode til at forene talentudvikling med skolegang og få idrætseleverne til at føle sig forpligtede til at tage ansvar for både deres sportslige og skolefaglige udvikling. Samtidig ser vi, at samarbejdet mellem folkeskole og eliteidræt skaber sammenhæng i idrætselevernes hverdag og giver dem et godt grundlag for at satse på eliteidrætten. Vel at mærke uden at det bliver på bekostning af deres skolegang og videre uddannelse. Idrætsklassernes læringsmiljø giver således også folkeskolen nye perspektiver på, hvordan man kan få motiverede elever i udskolingen," siger Jens Christian Nielsen.
Enorm søgning giver nye idrætsklasser
Intet tyder på, at antallet af elever i idrætsklasser vil blive mindre fremover. Tværtimod er flere kommuner i gang med at etablere yderligere idrætsklasser. En af de kommuner er Helsingør Kommune, der sidste år blev en af 21 udvalgte Elitekommuner, som Team Danmark samarbejder med. Ifølge elitekoordinator Allan Jørgensen har byrådet besluttet at fordoble antallet af idrætsklasser, så der fremover vil være seks idrætsklasser i kommunen mod de tre, som kommunen oprettede i 2005.
"Vi oplever en enorm søgning fra talenterne i vores kommune, der ønsker at blive optaget i en idrætsklasse. Det er både fra de store brede idrætsgrene og fra mindre idrætsgrene som golf, hvor der også findes talenter, der gerne vil have bedre muligheder for at dyrke deres sport på højt niveau," siger Allan Jørgensen.
Team Danmarks direktør, Lone Hansen, er glad for rapportens konklusioner og understreger vigtigheden af, at idrætstalenter tilbydes rammer, hvor de unge talenter kan kombinere deres sportslige udvikling med en god uddannelse.
"Rapporten sætter en streg under, at idrætsklasserne er med til at motivere talenterne til at yde en stor indsats i skolen og tage ansvar for deres egen læring. Dermed skaber idrætsklasserne rammerne for, at talenterne kan udvikle sig til hele mennesker, som er afgørende for den danske eliteidrætsmodel. Det ligger i eliteidrættens natur at gå nye veje, og jeg håber, at idrætsklasserne kan være med til at inspirere generelt inden for undervisningssektoren, for eksemplet viser, at giver vi eleverne de rigtige rammer, bliver de motiverede til at lære endnu mere i skolen," siger Lone Hansen.
Læs mere her
tags: Danmark, 2009, Aarhus Universitet, direktør, uddannelse, Helsingør, folkeskole, undervisning, forfatter, miljø, 2014,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar