Hastigheden på landevejene er faldet de sidste fem år. Men for høj fart er stadig skyld i hvert andet trafikdrab. Derfor opfordrer Rådet for Sikker Trafik, politiet, kommunerne og Q8 nu flere til at sænke farten.
Langs landevejene vil der i de næste tre uger stå 7000 plakater med budskabet "Sænk farten en lille smule betyder en hel del". Det er en del af den landsdækkende fartkampagne fra Rådet for Sikker Trafik, 77 kommuner og Q8, der vil minde bilisterne om, at hvis de letter foden fra speederen, så bliver vejene mere sikre. Landevej børn plakat
Mange familier er utrygge, når de sender deres børn i skole, hvis de skal gå langs en vej, hvor bilerne kører stærkt.
I perioden 2008 2013 (marts til oktober) er gennemsnitsfarten på landevejene faldet med cirka to km/t., viser Vejdirektoratets målinger. Selv om det ikke lyder af meget, så viser al dansk og international forskning, at selv en lille hastighedsnedsættelse har stor betydning for antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne.
Mens gennemsnitsfarten er faldet med 1,9 km/t på landevej på Fyn, Sjælland og øerne, så er der sket en reduktion i gennemsnitsfarten på de jyske landeveje med 2,2 km/t.
- Bilisterne fortjener stor ros for at de sænker farten på landevejene, hvor to ud af tre trafikdrab sker. Nu skal vi have flere med, så vejene bliver mere sikre. Derfor vil vi med den nye kampagne opfordre til, at man letter foden fra speederen. Ikke for vores skyld, men af hensyn til dem, man holder af, siger Michelle Laviolette, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.
Landevejene er de farlige
Der bor omkring 750.000 mennesker i nærheden af en landevej, og for dem er det ofte utrygt, når bilerne drøner forbi med høj fart. Mange tør af samme grund ikke sende børnene af sted til skole på cykel.
landevej bil træer
77 kommuner er med i kampagnen "Sænk Farten - en lille smule betyder en hel del", da for høj fart er forklaringen på mange alvorlige ulykker med dræbte og tilskadekomne.
For at få flere til at overholde hastighedsgrænsen og køre efter forholdene, gennemfører politiet løbende hastighedskontroller på vejene.
- Konsekvensen af et øjebliks uopmærksomhed eller en fejlvurdering kan være stor, når man kører bil. Hvis man kører for stærkt, øges risikoen for, at det går helt galt. Vi kan alle gøre en forskel ved at sænke farten. Derfor er vi ude med ekstra fartkontroller for at minde bilisterne om det, siger Jørn Pakula Andresen, vicepolitiinspektør, Rigspolitiets Færdselssektion.
Sænk farten og kom til Spanien
For at motivere bilisterne og få dem til at indse konsekvenserne af for høj fart, har Rådet for Sikker Trafik og Q8 som noget nyt lavet en konkurrence.
På alle landets Q8-stationer kan man få udleveret et postkort, hvor man kan skrive, at man lover en person, man kender, at man vil sænke farten. Hvis man tager et foto af sig selv med postkortet (f.eks. som en selfie) og uploader billedet på Instagram med #sænkfarten eller på www.facebook.com/sikkertrafik er man med i konkurrencen om en tur for to til den spanske by Barcelona. Rejsen har en værdi af 10.000 kroner og vinderen udtrækkes den 20. april.
Mand med postkort
Hvis du lover, at du sænker farten, så kan du vinde en tur til Spanien. Her er det Mogens Kjærgaard Møller, adm. direktør i Rådet for Sikker Trafik, der viser hvordan man gør.
- Vi er glade for at støtte fartkampagnen fra Rådet for Sikker Trafik. Der kommer rigtig mange mennesker på Q8s servicestationer hver dag, og vi håber på, at vores kunder vil være med til at gøre vejene mere sikre, når de hos Q8 henter et kampagnepostkort og lover nogen, de holder af, at sænke farten, siger Steffen Pedersen, adm. direktør for Q8 Danmark.
Fakta om fart på vejene (kilde: Vejdirektoratet):
De fleste dødsulykker sker på landeveje.
For høj hastighed har været medvirkende årsag i halvdelen af alle dødsulykker.
Flere og flere sætter farten ned på vejene det redder liv.
Det kan du gøre:
Hold øje med speedometeret, så du ikke kommer til at køre for hurtigt.
Sænk farten, når det regner, er tåget eller du har svært ved at overskue vejen.
Vis hensyn til andre trafikanter sænk farten når der f.eks. er gående eller cyklister.
Hvis du er passager i en bil, der kører for stærkt, så bed om at farten sættes ned.
Kontakt:
Michelle Laviolette, projektleder, Rådet for Sikker Trafik: 24 96 11 44.
Søren Ørsted Pedersen, pressechef, Rådet for Sikker Trafik: 22 32 70 09.
Jørn Pakula Andresen, vicepolitiinspektør, Rigspolitiets Færdselssektion: 41 91 02 20.
Marie Schou Petersen, kommunikationschef, Q8 Danmark: 42 12 64 19.
Læs mere her
tags: Danmark, 2008, direktør, politi, Sjælland, 2013, Spanien, vicepolitiinspektør, Barcelona, cyklist, dræbt, landevej, ulykker, trafikdrab, dødsulykke, kommunikation, projektleder, rektor, konkurrence, Q8, Fakta,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar