Bibelen er verdens mest udbredte bog, men det nok de færreste, der nogensinde kommer til at læse den fra ende til anden. Den lidt kedsommelige fortællestil gør, at de fleste nok kun læser Bibelen i udpluk, men det er synd, mener præst Egil Hvid-Olsen. Han synes, fortællingerne hænger sammen, og derfor har han genfortalt størstedelen af Bibelen i et moderne sprog i bogen Skurke, helte og Gud.
Præst og forfatter Egil Hvid-Olsen fra Grindsted satte sig selv på lidt af en opgave for nogle år siden. Som præst er Bibelen hans vigtigste arbejdsredskab, men han er klar over, at ganske få mennesker nogensinde får læst den omfangsrige bog i sin helhed. Der er alt for mange tørre lovtekster, og fortællestilen er gammeldags og kedelig, så derfor gik han i 2006 i gang med at genfortælle hele Bibelen i et sprog, alle moderne mennesker kan læse uden at gabe kæberne af led. Det er nu blevet til bogen Skurke, helte og Gud, der udkommer den 10. april på forlaget INDBLIK. "Jeg synes, Bibelen selv i dag kan bidrage meget til forståelsen af os som mennesker, og læser man den i sin helhed, vil man lettere kunne se, at Bibelen ikke er Guds ufejlbarlige skrift, men en meget dybsindig bog, der er inspireret af troen på Gud og derfor handler om forholdet mellem Gud og mennesker," siger Egil Hvid-Olsen, som ikke kun har udvalgt de mest kendte fortællinger fra den originale Bibel til sin bog, men også de fremmedartede, dramatiske og til tider stødende fortællinger.
Fortællinger for alle mellem 8 og 108 år
Da Egil Hvid-Olsen begyndte projektet, var målgruppen mindre børn. Siden har han fastholdt det lettilgængelige sprog, men droppet de alt for børnevenlige forklaringer og jokes, når han videregiver de fortællinger, som store dele af Bibelen består af.
"Hensigten er, at alle mellem 8 og 108 kan læse bogen og blive underholdt af de røverhistorier, Bibelen også indeholder. En anden genre, der præger dele af Bibelen, er myten. For eksempel skal skabelsesfortællingen ikke forstås som en naturvidenskabelig rapport om universets skabelse. Nogle af Bibelens fortællinger gør altså ikke rede for hændelser, der har fundet sted. De er tværtimod myter, hvis pointer slår gamle trossandheder fast, såsom at Gud er ophav til livet, og at mennesket ikke lever, som Gud ønsker det. For at være troende behøver man altså ikke være overbevist om, at universet blev skabt på seks dage; heller ikke at de første mennesker på jorden hed Adam og Eva. Den historiske troværdighed er ikke det centrale i Det Gamle Testamente. Det er noget andet, der driver fortællingerne frem, nemlig at skabe et billede af mennesker generelt som delte individer. Ethvert godt menneske indeholder noget ondt, og ethvert ondt noget godt. Skurkene er heltemodige og heltene skurkagtige. Deraf titlen Skurke, helte og Gud. Den eneste helt er Jesus, der dukker op i Det Nye Testamente, og han er en meget utraditionel form for helt," fortæller Egil Hvid-Olsen.
Titel: Skurke, helte og Gud
Forfatter: Egil Hvid-Olsen
Illustreret af: Michael Løhde Andersen
Vejledende pris: 299 kroner
Sideantal: 522
ISBN: 978-87-93068-50-6
Udgivelsesdato: 10. april 2014
Forsiden af Skurke, helte og Gud kan hentes i elektronisk form på www.forlagetindblik.dk under Presserum.
Læs mere her
tags: Jesus, Vejle, Bibelen, universet, jorden, 2006, naturvidenskab, videnskab, sprog, forfatter, 2014, Grindsted,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar