fredag den 25. marts 2016
Beskyt dit hjem mod skadelige stoffer
Vores indeklima er plaget af kemi, der kan gøre os syge. Og det er ikke altid nok at lufte ud. Vælg produkter med Indeklimamærket, råder ekspert.Din computer, dit gulvtæppe og malingen på dine vægge rigtig mange ting i hjemmet udsender en dunst af kemiske stoffer, der påvirker indeklimaet og kan få følger for dit helbred.
"Du kan være sikker på, at dit hjem afgasser en masse kemi," siger Lis Winther Funch, der arbejder som konsulent på Teknologisk Institut og har særlig fokus på luftkvalitet og indeklima.
"Det gælder alt. Byggematerialer, køkkener, møbler, fugemasser, legetøj. Det gasser af alt sammen i større eller mindre grad. Og stofferne bliver altså hængende, indtil man får dem luftet ud," siger hun.
Ingen regler på området
Nogle stoffer svæver længe i luften, andre binder sig til støvet eller lægger sig på overfladerne derhjemme som et usynligt, kemisk lag. Fælles for dem er, at de kan trænge ind i kroppen gennem indånding og berøring. Og det kan medføre alt fra irriterede slimhinder, hovedpine og allergi til hormonforstyrrelser og kræft, afhængig af dosis og art.
Lis Winther Funch sammenligner det med alkohol. Den første genstand er ikke skadelig, men jo mere du drikker, jo mere betænkeligt bliver det. Sådan er det også med de kemiske stoffer derhjemme.
"Vi anbefaler så absolut, at man omgiver sig med ting, der afgasser mindst muligt," siger hun og medgiver, at det kan være lidt af en opgave at hitte ud af for den almindelige forbruger. Og såmænd også for producenterne.
"Alle producenter ved jo, hvad de putter i deres produkter. Men uendeligt få ved noget som helst om, hvad der gasser af fra deres produkter. Det er noget helt andet," siger Lis Winther Funch og fortæller, at der endnu ikke findes nogen regler eller krav på det område. Til gengæld findes der en frivillig mærkningsordning.
"Den kan man altid gå efter. Vælg indeklimamærkede produkter, når du køber noget," råder Lis Winther Funch.
Indeklimamærket giver tryghed
Dansk Indeklima Mærkning garanterer forbrugerne, at et produkt er blevet testet på kryds og tværs for afgasning og lugtgener. For vinduer og yderdøre må det eksempelvis højst vare 30 døgn, før afgasningen af aldehyder og flygtige organiske stoffer ligger under halvdelen af det, der skal til for at irritere slimhinderne. Varer det længere tid, kan produktet ikke få Indeklimamærket.
Rationel Vinduer besluttede for år tilbage at få sine produkter testet efter Dansk Indeklima Mærknings krav.
"Nu har vi jo længe været svært glade for at teste vores produkter," siger Thomas Tvedergaard, der er direktør hos den jyske vinduesproducent. "Vi tester selv for sikkerhed, slitage, vind og vejr for at kunne garantere, at de holder. Og selvfølgelig skal vi også kunne dokumentere, at vores vinduer er gode for indeklimaet."
Rationel bestod testen med bravour. På kun ti dage var afgasningen faldet til under halvdelen af det acceptable niveau det er 20 dage hurtigere end krævet for at få Indeklimamærket og den laveste værdi, man kan opnå.
"Det er jo skønt," siger Thomas Tvedergaard. "Vi arbejder hver dag for at skabe hjem med god energi og et sundt indeklima. Derfor er det trygt både for os og vores kunder, at vi kan klistre det lille grønne mærke på vores vinduer og døre."
Kender du Indeklimamærket
Dansk Indeklima Mærkning er en frivillig mærkningsordning, som giver forbrugerne dokumentation for blandt andet afgasning og lugtgener i både byggematerialer, maling og inventar. Mærket er fælles for Norge og Danmark og anerkendt verden over.
Indeklimamærket stiller krav til produktet: Der er en øvre grænse for, hvor stor afgasningen må være, ligesom der er krav til hvilke stoffer, der må afgasse.
Med sit fokus på, hvilke stoffer der frigives til luften, adskiller Indeklimamærket sig fra miljømærkerne Svanen og Blomsten, som primært fokuserer på miljøet i forbindelse med produktion og bortskaffelse.
På Teknologisk Instituts hjemmeside findes en aktuel liste over mærkede produkter.
http://www.teknologisk.dk/ydelser/dansk-indeklima-maerkning/produktoversigt/253,3
Kilde: indeklimaportalen.dk og Teknologisk Institut
Syv råd til frisk luft i hjemmet
1. Vælg produkter med Indeklimamærket alle Rationels vinduer og døre er godkendt.
2. Sørg for jævnt luftskifte. Luften bærer på et hav af forurenende stoffer, ligesom almindeligt hverdagsliv skaber både fugt og støv. I opholdsrum skal halvdelen af luften skiftes minimum en gang i timen, mens luftskiftet bør være større i køkken og bad. Så lad vinduernes friskluftsventiler stå åbne.
3. Luft ud med gennemtræk hver dag. Der skal som minimum luftes ud i fem til ti minutter to gange om dagen. Det gælder hele boligen og specielt soverum og bad. Også i regnvejr
4. Tjek aftræk og ventiler. Se efter, om der er fri passage i aftræk og friskluftsventiler. Sørg for at fjerne støv, spindelvæv, hvepseboer og fuglereder.
5. Lad luften cirkulere. Lad dørene stå åbne mellem de forskellige rum, så luften kan bevæge sig frit døgnet rundt.
6. Hold en jævn temperatur over hele boligen. Hæv temperaturen til 20-21 grader, og hold så vidt muligt samme temperatur i alle rum.
7. Begræns fugten. Undgå at tørre tøj indendørs, eller luft ud imens. Brug emhætte under madlavningen, og luft grundigt ud efter bad.
Læs mere her
tags: Danmark, Norge, direktør, portal, computer, kemi, teknologi, energi, Teknologisk Institut, miljø, Indeklima, kaffe, allergi, hovedpine, helbred,
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar