Jeg følte, jeg stod i midten og blev presset af ting fra alle sider. Det gjorde mig mindre og mindre værd. Hver morgen inden jeg gik i skole, tog jeg en ordentlig grædetur, og så var det på med makeuppen og facaden.
Det irriterede mig, når mine venner forsøgte at muntre mig op, og jeg havde også mange skænderier med min mor. Du laver ikke noget, sagde hun tit og blev sur og vred på mig. Fuck dig! sagde jeg bare og lukkede mig inde på mit værelse.
Sådan beskriver henholdsvis Christine og Martin deres symptomer på depression. De er blandt de 12 unge, der optræder i Per Straarup Søndergaards nye interviewbog Et spind af sorte tanker . Tidligere blev depression betragtet som en sygdom, der primært ramte midaldrende og ældre mennesker. De senere år er der kommet mere fokus på unges depressioner. Og med god grund. Ifølge udenlandske undersøgelser vil to-fem procent få lidelsen i løbet af deres ungdomstid.
Det er forskelligt fra ung til ung, hvad der er de mest fremtrædende symptomer. Hos nogle er det vrede og irritation, mens det hos andre er nedtrykthed og tristhed eller bekymring og ængstelighed. Fælles for bogens unge er en følelse af, at depressionen sætter usynlige vægge op. De bliver hægtet af i skolen og isoleret i forhold til deres venner.
En depression rammer ikke kun den enkelte, men påvirker også familie, kæreste og det øvrige netværk. Det tema indgår i flere interview. I bogens tre sidste kapitler sættes der fokus på depression i kombination med mani. Det der kaldes bipolar lidelse.
De personlige beretninger sættes i perspektiv af interview med fagfolk, der arbejder professionelt med unge og depression. I disse er der fokus på årsager, behandling, de pårørendes situation, forebyggelse og unges vilkår i det moderne samfund.
Forfatteren kan kontaktes på tlf. 51 22 81 69. Der kan evt. formidles kontakt til nogle af bogens unge.
Læs mere her
Ingen kommentarer:
Send en kommentar