mandag den 24. november 2014

Der pyntes op til engelsk inspireret jul på Gammel Estrup

Herregården Gammel Estrup på Djursland er i disse dage ved at blive pyntet op til jul. Målet er at få herregården til at se ud, som den gjorde omkring 1918, da den sidste greve boede på stedet. Det er museets frivillige blomstergruppe, der står for oppyntningen, der omfatter både kranse, guirlander og dekorationer i den engelske stil, som var moderne for knap hundrede år siden Juleforberedelserne på Gammel Estrup er i gang. Museets frivillige blomstergruppe er i fuld sving i blomsterværkstedet, for der skal nemlig fremstilles ikke mindre end 22 kranse og 18 granguirlander samt en række dekorationer til herregårdens mange rum.

Engelske skikke indtager den danske jul
"Det er en udfordring, for vi er jo ikke vant til at skulle lave så mange dekorationer, men det er også sjovt", siger de frivillige Solveig Arnfelt og Hanna Larsen fra Grenaa, der er i fuld gang med at binde et par smukke kranse til herregårdens første sal. "Vi elsker jo Gammel Estrup, og det er sjovt at få sådan en specifik opgave, hvor vi skal dykke ned i historien og lave noget, der kunne have passet ind for hundrede år siden", siger de samstemmende og fortæller, at de som en del af forberedelsen til opgaven har set et juleafsnit af den britiske tv-serie Downtown Abbey, der foregår i mellemkrigstidens England.

I julemåneden skal Gammel Estrup nemlig fremstå, som den gjorde for knap hundrede år siden, da herregården stadig var beboet. England havde lige vundet 1. verdenskrig, og danskerne tog i stor stil engelske skikke til sig. På herregården og blandt den øvrige overklasse i Danmark var man nogle af de første til at indføre de engelske traditioner, og det afspejler sig i den måde, man holdt jul på Gammel Estrup.

"Efter første verdenskrig var man stærkt inspireret af England og engelsk skik og brug på de danske herregårde. Det gjaldt også julen, hvor man for eksempel begyndte at spise kalkun efter engelsk forbillede i stedet for flæskesteg eller gås. Man pyntede også op med overdådige grandekorationer, fremstillet af materialer fra skovene omkring herregårdene, over spejle og kaminer, som vi kender det fra de engelske herregårde på den tid", siger museumsinspektør Marie Andersen og fortæller, at museet udover oppyntningen i alle herregårdens rum også levendegør julen på herregården.

Jul for Herskab og Tjenestefolk
Man kan i hele julemåneden opleve juleforberedelserne på herregården med julebagning og tilberedning af julegris, julerengøring og julehygge i grevefamilien. Man kan se både herskabets og tjenestefolkenes juleborde og juletræer og selv være med til forskellige aktiviteter. Målet er at skabe den travle stemning, som kendetegnede julen på en herregård som Gammel Estrup:

"Julen var jo et af de tidspunkter, hvor der foregik mest på herregården. Grevefamilien havde som regel overnattende gæster fra nær og fjern i julen, og man spiste godt og hyggede sig sammen. Tjenestefolkene havde travlt med at slagte julegrisen og få lavet julemad og julebag til herregårdens store husholdning. Der skulle desuden gøres julerent, så alt kunne fremstå fra sin pæneste side i helligdagene", forklarer Marie Andersen og fortæller, at det ikke bare er hensigten at vise, hvordan man holdt jul på herregården før i tiden: "Vi vil meget gerne også have folk med i aktiviteterne. I en tid, hvor de fleste går rundt med næsen i telefonen og altid er online, skaber vi rammerne for, at man kan være sammen som familie om de forskellige juleaktiviteter", siger hun.

I alle adventsweekender er der derfor aktiviteter for både store og små. Man kan være med til at klippe julepynt, dekorere honninghjerter og skrive julekort. I Riddersalen kan man danse med om juletræet og det er muligt at købe et juletræ med hjem. På www.gammelestrup.dk kan man se det fulde program for juleaktiviteterne.

Læs mere her

tags: England, Danmark, museum, Greve, honning, flæskesteg,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar