søndag den 29. juni 2014

Børn bliver mere trafiksikre

For femte år i træk går det klart fremad med kommunernes indsats for at gøre børn og unge mere trafiksikre. Det viser ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden. Hvert år havner omkring 4000 børn i alderen 7 – 14 år på skadestuen, efter de er kommet til skade i trafikken enten som fodgænger eller cyklist. Derfor er det positivt, at stadig flere kommuner og skoler bruger tid og ressourcer på at sikre, at børnene bliver klædt ordentligt på, når de skal ud i trafikken.

Hele 52 kommuner siger i en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden, at de i år gør mere for trafiksikkerhed målrettet børn og unge, end de gjorde i 2013. Det drejer sig f.eks. om at få sat timer af til at undervise børnene i trafiksikkerhed, afholde cykelprøver og lave temadage om trafiksikkerhed sammen med politiet.

I år deltager 95 af landets 98 kommuner i Kommunernes Skoletrafiktest, som undersøgelsen fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden hedder. Det er rekordmange i de fem år, undersøgelsen har været gennemført.

- Det er dejligt, at så mange kommuner og skoler tager opgaven meget seriøst og gør en flot indsats, der er med til at forebygge ulykker blandt børn og unge i trafikken. Og det er vigtigt, for både her og nu, men også på lang sigt er indsatsen med til at redde liv, siger René Højer, områdechef for sikkerhed i TrygFonden.

Næstved Kommune vinder i år
Kommunerne får point efter, hvor meget de gør. I årets undersøgelse vinder Næstved Kommune med 92 ud af 100 mulige point.

- Vores indsat har båret frugt. Og vi er virkelig stolte over, at være den kommune, der gør mest for børn og unges trafiksikkerhed. Som noget nyt har vi gennemført en stor trafikdag for alle kommunens 850 9. klasses-elever i samarbejde med bl.a. politi og det lokale erhvervsliv. Vi har gjort trafik til en naturlig del af skoleskemaet fra 0. til 9. klasse, fortæller Carsten Rasmussen, borgmester i Næstved.

Størst fremgang i Favrskov Kommune
Den østjyske kommune Favrskov er den kommune, der er gået mest frem fra 2013 til 2014, viser undersøgelsen.

- Vi arbejder meget med at øge samarbejdet på tværs af vores forvaltninger, når vi taler skoletrafik. Det er særligt vigtigt, når vi gerne vil motivere elever til at cykle i skole på trods af lidt lange afstande. Vi bruger derfor både vejtekniske, sundhedsmæssige og indlæringsmæssige argumenter i vores rådgivning af de enkelte skoler, siger Kurt Andreassen, formand for Teknik- og Miljøudvalget i Favrskov Kommune.

Ros til kommunerne
Når de unge forlader 9. klasse, står de over for de ti farligste år i trafikken. Derfor er det vigtigt, at kommuner og skoler er med til at klæde børnene godt på, så de får en sikker fremtid i trafikken.

- Vi kan se forbedringer på både undervisningen i skolen samt samarbejdet med politiet og mellem kommunernes forvaltninger. Samlet set betyder det, at næsten 42 % af alle landets skoler i dag har en trafikpolitik, der er med til at sikre, at området bliver prioriteret. Det er godt for trafiksikkerheden, siger Morten Nielsen, specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

Fakta:
• Over 90 % af alle ulykker skyldes menneskelige fejl.
• De fleste trafikulykker blandt unge sker i de første ti år efter folkeskolen.
• Antallet af ulykker med unge er faldende – men de unge er stadig overrepræsenteret i trafikulykker.

Om undersøgelsen:
"Kommunernes Skoletrafiktest" er gennemført af Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden. Formålet er at få kommunerne til at prioritere arbejdet med trafiksikkerhed for børn og unge i kommunen og på skolerne. 95 ud af 98 kommuner har i 2014 deltaget i undersøgelsen, hvilket er rekord. Det er femte år i træk, at undersøgelsen gennemføres.

Kommunerne bliver bl.a. målt på om de:
• Prioriterer færdselsundervisningen i skolerne.
• Afholder cyklistprøver.
• Får skoler, politi og forældre til at samarbejde om sikre skoleveje.
• Opfordrer forældrene til at lade deres børn gå eller cykle i skole, så børnene får trafiktræning.
• Har indført en trafikpolitik og besluttet, at trafiksikkerhed skal prioriteres på skolerne.

Se hvor mange point, hver kommune har fået: www.sikkertrafik.dk/trafiktest

Kontakt:
Morten Nielsen, specialkonsulent, Rådet for Sikker Trafik: 3070 9939.
Søren Ørsted Pedersen, pressechef, Rådet for Sikker Trafik: 22 32 70 09.
René Højer, områdechef for sikkerhed, TrygFonden: 2070 3892.

Læs mere her

tags: politi, borgmester, Næstved, 2013, Næstved, trafikken, cyklist, trafikulykke, ulykker, folkeskole, undervisning, 2014, Fakta, frugt,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar