fredag den 17. januar 2014

Rekordforsøg: Gammel Estrup vil lave

Danmarks længste musetrappe

image description
Gammel Estrup – Herregårdsmuseet lægger i julemåneden rammer til arbejdet med at fremstille Danmarks længste musetrappe – og alle børn kan være med. Musetrappen kåres officielt af Børnenes Rekordbog 20. december.
Musetrapperne er en gammel opfindelse, der går helt tilbage til slutningen af 1800-tallet. Dengang kendte man musetrapperne som 'kattetrapper', men princippet med strimler, der foldes til guirlandetrapper, var det samme.

Gammel Estrup – Herregårdsmuseet skruer i hele julemåneden tiden tilbage til år 1918, så det er derfor oplagt for museet at have fokus på musetrappen.

"Man har jo lavet musetrapper i over 100 år, så det er ganske givet også noget, som greven og hans familie har hygget sig med i juledagene på Gammel Estrup før i tiden", fortæller Marie Kirstine Elkjær, der er museumsinspektør på Gammel Estrup – Herregårdsmuseet. "Og selvom musetrappen måske er lidt overset, så er det faktisk et rigtig fint stykke julepynt, fordi det er noget, som hele familien kan være med til at lave", supplerer hun.

Børnenes Rekordbog kårer musetrappen

Fredag 20. december kl 14 kommer repræsentanter fra Børnenes Rekordbog og kårer musetrappen. Musetrappen skal være over 187,6 meter lang for at slå den nuværende rekord, som indehaves af Stjernevejskolen i Hedensted.

Musetrappen må kun være lavet af børn under 18 år, til gengæld må alle børn lave så meget musetrappe, som de har lyst til.

"Så derfor vil vi gerne opfordre alle børn til at komme forbi og lave deres eget lille stykke på musetrappen. Vi er kommet et stykke, men vi mangler stadig en del. Og det kunne selvfølgelig være rigtig godt, hvis musetrappen kunne nå hele vejen rundt om herregården", smiler Marie Kirstine Elkjær.

Man kan flette på musetrappen tirsdag- fredag kl 10-15 og lørdag-søndag kl 10-16 helt frem til 20. december. Entreen til museet er 85 kr for voksne – børn under 18 år går gratis ind. Billetten gælder også til nabomuseet Dansk Landbrugsmuseum. Skoler og daginstitutioner er også velkomne til at deltage i musetrappefremstillingen.

Der er andre juleaktiviteter med juleforberedelser i Herregårdskøkkenet og Juleværksted tirsdag-søndag frem til 22. december. Der er derudover oplæsning, korkoncerter, julestuer og ekstra aktiviteter i alle weekender op til jul. Se det fulde opdaterede program for juleaktiviteterne på www.gammelestrup.dk.

Danmarks længste musetrappe laves på Gammel Estrup i disse dage af alle de flittige børn, der har lyst til at være med. Imens jules der på livet løs rundt omkring på herregården. 20. december kåres musetrappen af Børnenes Rekordbog – hvis den altså er blevet lang nok! Foto: Gammel Estrup – Herregårdsmuseet

På Gammel Estrup kan alle børn være med til at lave Danmarks længste musetrappe helt frem til 20. december. Musetrappen kendes tilbage fra slutningen af 1800-tallet, og har været brugt som pynt på juletræet siden. Foto: Gammel Estrup – Herregårdsmuseet

Der er flettet mange musetrapper på Gammel Estrup, men der mangler stadig et stykke for at nå rekorden, der lyder på 187,6 meter. Alle børn kan være med i rekordforsøget frem til 20. december, hvor en repræsentant fra Børnenes Rekordbog kårer musetrappen. Foto: Gammel Estrup – Herregårdsmuseet

Fakta om Gammel Estrup - Herregårdsmuseet

- Efter mere end 600 år i samme families eje blev herregården i 1926 solgt, og Gammel Estrup - Jyllands Herregårdsmuseum blev oprettet i Gammel Estrups hovedbygning i 1930.

- Museet hedder i dag Gammel Estrup - Herregårdsmuseet og er en selvejende institution.

- Museets opgave er at bevare herregårdshovedbygningen på Gammel Estrup med dens oprindelige udsmykning gennem tiderne og anvende en passende del af den til en samling, der viser herregårdskulturen, især i Jylland, i størst muligt omfang ved Gammel Estrups eget gamle inventar. Museet kan perspektivere sit ansvarsområde nationalt og internationalt. Denne samling skal være tilgængelig for offentligheden og til rådighed for forskningen.

- Gammel Estrup – Herregårdmuseet beskæftiger sig i det daglige med de danske herregårde og alt hvad dertil hører af indretningskultur, malerkunst, møbler, herskab og tjenestefolk, iskældre, alléer, skove, marker og kulturlandskab mm.

- Gammel Estrup er hjemsted for Dansk Center for Herregårdsforskning, som drives i et samarbejde mellem Gammel Estrup – Herregårdsmuseet, Aarhus Universitet, Nationalmuseet og Arkitektskolen Aarhus.

- Museets største formidlingssatsninger er 1700-talsdage i juni måned og juleaktiviteter i forbindelse med udstillingen Jul for herskab og tjenestefolk.

- Gennemsnitligt er besøgstallet på 100.000 om året, heraf ca. 5.000 fra udlandet.

- Der er åbent hele året bortset fra 24. december-31. januar samt mandage i vinterperioden.

- Gammel Estrup – Herregårdsmuseets Netværk blev stiftet i 2006 og har 80 medlemmer, der yder en frivillig indsats i forbindelse med museets mange, årlige formidlingsaktiviteter.

- Personalet består af 15-20 personer, der har deres daglige gang på museet, heraf er 4 faguddannede akademikere fordelt på 1 direktør, 2 museumsinspektører og 1 faglig sekretær på Dansk Center for Herregårdsforskning.

- Museumsdirektør Britta Andersen har ansvaret for den daglige ledelse.

Læs mere her

tags: Danmark, Aarhus Universitet, direktør, kunst, december, Jylland, udland, 2006, koncert, museum, Fakta,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar