onsdag den 21. august 2013

Ferien er slut, og den travle hverdag har meldt sin ankomst, men der skal stadig være plads til et aktivt familieliv

Ferietid er lig med mere tid til afslapning og større overskud til familien. Der er rig mulighed for at hygge og lege, bade og tumle. Men før man har set sig om, er ferien slut. Ungerne starter i skole, og forældrene skal tilbage på arbejde. Er det så også slut med at lave sjove og sunde aktiviteter sammen med familien Ikke nødvendigvis. En travl hverdag kan sagtens gå hånd i hånd med et aktivt og bekræftende familieliv. I Bevæg dig med dit barn 130 sjove lege er der en masse inspiration og gode råd at hente her får du et par af dem.

1. Gør det simpelt og start i det små
Inden hverdagstravlheden får overtaget, og de gamle vaner vender tilbage ovenpå en solrig dansk sommer, er det tid til at stoppe op. Start i dag det bliver ikke lettere i morgen. Læg ud med at vælge nogle bevægelsesaktiviteter, der er ekstremt lette at sætte i gang, og som kun kræver de ting, I har lige ved hånden. Det kunne f.eks. være en rask sneboldkamp med de sammenkrøllede sider fra weekendens avis eller en klatretur i det nærmeste træ.

2. Sæt aktiviteterne på dagsordenen i familien
Start en dialog i familien om, hvad I kunne have lyst til at lave sammen. Hvilke favoritaktiviteter har de enkelte familiemedlemmer I kan skiftes til at vælge aktiviteter, så alle i familien får indflydelse. Tag f.eks. snakken over aftensmaden. Med de mindste kan det også være hyggeligt at bruge putteseancen til at tale om næste dags aktivitet.

3. Giv jeres hverdag et servicetjek
Ingen familier er ens. Man strukturerer hverdagen forskelligt og har forskellige prioriteter. Derfor er det afgørende, at I forholder jer til, hvornår der i JERES familie er tid til en omgang fælles bevægelse. I langt de fleste familier bliver der brugt en stor mængde tid foran Tv- og computerskærme, så måske består udfordringen primært i at omprioritere tiden en smule.

4. Kombiner daglige gøremål og fritidssysler med bevægelse
Der er en lang række situationer på en normal dag, der kan kombineres med bevægelse. Start f.eks. dagen med at tage tøj på med lukkede øjne, drop bilen til institution og arbejde, omdan distancen op til supermarkedet til dit eget forhindringsløb eller gør lektielæsningen med børnene mere varieret ved at indlægge en styrkeøvelse imellem hvert regnestykke.

5. Prioriter aktiviteten 100%
Træf en beslutning om, at dine øvrige gøremål må vente, indtil en given bevægelsesaktivitet er afsluttet. Ved at lade dig opsluge fuldstændig af aktiviteten får du både få koblet af, du får ny energi ind i kroppen, og sidst men ikke mindst får du moret dig med familien uden forstyrrelser.

6. Accepter forældreansvaret og høst rigelige mængder livsglæde
Vær bevidst om dit forældreansvar. Alle børn har ret til at lege og bevæge sig, og det er dit ansvar at være med til at sikre denne ret. Dine vaner smitter af på dine børn, og derfor er dit eget engagement helt afgørende.

7. Inddrag og giv alle medbestemmelse
Udover at give alle mulighed for løbende at vælge deres favoritaktiviteter, er det også vigtigt at indrette de forskellige aktiviteter, så alle familiemedlemmer kan have glæde af dem på samme tid. Specielt når der er stor aldersspredning i børneflokken, kan det være en udfordring. Jo oftere I bevæger jer sammen, jo bedre vil I blive til at løse denne udfordring. Lad gerne børnenes fantasi få frit løb det øger engagementet og udvikler måske endda også aktiviteten.

8. Find selv på aktiviteter
Når man bladrer i Bevæg dig med dit barn 130 sjove lege, er der aktiviteter for en hver smag. Nogle aktiviteter vil passe bedre til din familie end andre. Hvis I vil undgå at blive trætte af at være aktive sammen, fordi I ofte ender med at lave de samme aktiviteter, kan løsningen være selv at videreudvikle aktiviteterne. I kan helt sikkert også få inspiration til at udvikle jeres helt egne aktiviteter. Hvor mange lege kan I f.eks. finde på, hvis den eneste genstand i må anvende er et grydelåg Hvem finder på den sjoveste aktivitet

9. Vær ikke bange for at udfordre jer selv og vær ikke bange for at konkurrere
Hverken børn eller voksne tager skade af udfordringer. Så længe I passer på hinanden, er der masser af mulighed for at skabe nye udfordringer for og med hinanden. Afhængig af lyst og temperament kan man vælge at konkurrere med sig selv eller mod resten af familien. Begge dele skaber engagement og variation i aktiviteterne. Måske kan man endda følge med i, om man forbedrer sig over tid.

10. Gør som de kendte
De store idrætsnavne har et talent for deres sportsgren ud over det sædvanlige, men når de trækker sig tilbage og stifter familie, bliver de forældre på lige vilkår med alle os andre. Mange af dem har brugt så meget tid på deres idrætsudøvelse, at de ikke kan undvære motion, og derfor kan de slet ikke lade være med at bevæge sig sammen med familien: "Jeg laver ofte forhindringsbaner for mine børn. Det kan være i gymnastiksalen, på græsplænen eller hjemme i stuen.... Når først de lærer banen at kende, kan de gennemføre den igen igen. Efterfølgende kan man selvfølgelig føje endnu sværere forhindringer til banen, og så og kan de starte forfra" (Peter Gade, tidligere badmintonspiller og far til to piger)

Fortatterne til bogen:

Ida Enghave (f. 1977) er cand.scient. i idræt og har arbejdet med fysisk aktivitet og sundhed blandt børn og unge i mange år, p.t. i Hjerteforeningen. Mor til Lisa & Oskar fra 2008 og 2011.
Karsten Severin Bjerring (f. 1975) er cand.scient. i idræt, er leder i foreningslivet og har undervist, bl.a. på Københavns Universitet, Idrætsskolerne i Oure og Danmarks Idræts Forbund. Far til Anna fra 2009.

Sjove og simple aktiviteter kan være kilde til øget nærvær og sundhed i familien:

At lege fysisk aktivt med sine børn er en gave, både til barnet, men også til forældrene. Bevæg dig med dit barn 130 sjove lege er fuld af aktiviteter, der er lette at gå til. De kræver ingen erfaring, og derfor kan alle være med. Bogen tager højde for, at mange børnefamilier oplever, at travlhed, manglende inspiration og manglende overskud står i vejen for den fælles bevægelse. Ambitionen er at skabe ny inspiration for alle forældre og børn, der gerne vil bevæge sig mere sammen. Ny inspiration og nye værktøjer kan være det første skridt mod ændrede familievaner og øget overskud.

Bevæg dig med dit barn, af Ida Enghave og Karsten Severin Bjerring, FADL s forlag 2013, 225 s., 299 kr.




tags: Danmark, 2009, 2011, 2008, badmintonspiller, Peter Gade, København, bilen, 2013, computer, supermarked, energi, Hjerteforening, lektielæsning, værktøj, gymnastik, Københavns Universitet,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar