tirsdag den 24. maj 2016

Ny film skildrer livet med en psykisk syg forælder


80.000 danske børn vokser op med psykisk sygdom i familien. En ny film skildrer, hvad psykisk sygdom er, og hvordan det er at have en mor eller far, der er psykisk syg. Filmen henvender sig til unge i folkeskolen og kan downloades gratis online."Man begynder at have sådan nogle tanker: Hvad kan det være for noget Begår hun selvmord, eller hvad har hun af tanker Hvad foregår der inde i hovedet på hende Det er meget svært at forstå."
Emil 17 år

Sådan siger en af de medvirkende i undervisningsfilmen 'I skyggen af en sygdom', der med unges perspektiv skildrer, hvordan det er at vokse op med en psykisk syg forælder. Filmen er lavet af filminstruktør René Bo Hansen, der har interviewet en række forældre og børn og unge om hverdagen med psykisk sygdom i familien.

Bryd tabuet
'I skyggen af en sygdom' kommer både omkring de unges bekymringer og usikkerhed, men også deres store omsorg for deres syge forælder. For selv om mere end 80.000 børn og unge i Danmark vokser op i en familie med psykisk sygdom, er emnet stadig tabubelagt for rigtig mange mennesker. Som Mathilde på 14 år formulerer det i filmen:
"Inderst inde ville jeg da ønske, at jeg kunne snakke mere åbent med mine venner om det...

Det tabu forsøger 'I skyggen af en sygdom' at sætte ord på. Filmen får følgende ord med på vejen af EN AF OS – en kampagne, som arbejder for at afstigmatisere psykisk sygdom:

"Filmen illustrerer vigtigheden af at bryde tabuet omkring psykisk sygdom og (…) bryde børnene og de unges følelse af isolation og tavshed og giver samtidig også enforståelse for forældrenes psykiske lidelse og den selvstigmatisering, der kan følge med en psykisk sygdom. EN AF OS giver den sine varmeste anbefalinger med på vejen!"
 
INFO
'I skyggen af en sygdom' kan ses eller downloades gratis på denne adresse:
https://vimeo.com/victorsbok/review/164872752/131df5a42b

Facebook: https://www.facebook.com/iskyggenafensygdom/

For interview med instruktør René Bo Hansen kontakt:
Mail: stjernefilm@mail.tele.dk
Tlf: 50 93 13 39


BOKS
Børn med psykisk syge forældre
Ca. 80.000 børn og unge i Danmark vokser op i familier med psykisk sygdom. Disse børn har en øget risiko for selv at udvikle psykiske sygdomme og op mod halvdelen får psykiske problemer.
Ca. 10-15 % børn og unge har på et tidspunkt haft behov for behandling i forbindelse med en psykisk sygdom.


CITATER FRA FILMEN

"Når han er mest syg, lever han i sin helt egen verden", Emilie, 13 år

"Jeg har altid været bange for det uforudsigelige. Det der med: Hvad står jeg op til Og hvad kommer jeg hjem til " Frida, 16 år.

"Jeg tænker meget på, om jeg vil arve hendes sygdom", Frida, 16 år.


Læs mere her

tags: selvmord, Danmark, interview, downloade, Facebook, Film, psykiske problemer, folkeskole, undervisning, sygdom,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar