tirsdag den 1. maj 2012

30. musical på Hørby Ungdomsskole

Muren hedder nummer 30 i række af musicalforestillinger, der siden 1984 er blevet til og har været opført på Hørby Ungdomsskole. Forestillingen i år, som eleverne har været i gang med nogle uger, og som har premiere den 28. marts, tager udgangspunkt i en begivenhed, der fandt sted den 13. august 1961. En begivenhed, der fik stor betydning for Europa, måske endda hele verden nemlig bygningen af Berlinmuren.

I musicalen følger publikum fem unge menneskers skæbner, som de udfolder sig i en vanvittig politisk konstruktion, der besværliggør livet, ikke kun på grund af den fysiske mur, men også de mentale mure vi bygger, hinanden imellem. Stykket indeholder et rigt historisk materiale, da mange af scenerne tager udgangspunkt i historiske kendsgerninger og udtalelser, ligesom elever og lærere fra Hørby Ungdomsskole har tilført forestillingen dialog og givet scenerne indhold.

Berlinuren faldt den 9. november 1989, men den kaster stadig lange skygger i Tyskland. F.eks. eksisterer begrebet østborger og vestborger stadig.

Et udgangspunkt i en historisk begivenhed eller en historisk person har ofte været udgangspunktet, når musiklærerne på Hørby Ungdomsskole har taget fat på arbejdet med årets musical. Således har var handlingen i forestillingen tilbage i 1998 centreret om Hvidstengruppen og i 2010 blev historien om livlægen Struensee gjort til genstand for handlingen i årets musical. To forskellige historier, men som lige nu atter er aktuelle med de to danske film, der kommer på plakaten i nær fremtid nemlig En kongelig affære og Hvidstengruppen .

I forbindelse med forestillingen om den berømte danske modstandsgruppe fra Hvidsten fra 1998 husker viceforstander og musiklærer Ole Læborg en ganske særlig episode, idet et medlem af familien Fiil, der udgjorde grundstammen i modstandsgruppen dukkede op til en af forestillingerne.

- Helt specielt var det, da jeg efter forestillingen tog gæsten med ind i musikhuset, erindrer Ole Læborg. Rummet var fyldt med tyske soldater , sabotører , "krogæster en enkelt sortbørshandler og familien Fiil . Det lykkedes at få tilpas megen ro, så vi kunne præsentere vores gæst for eleverne, og så skal jeg da lige love for der stille. Der blev så larmende stille, at man kunne høre luften sitre i en blanding af måben, ærbødighed og chok i et øjeblik der føltes som en evighed. Jeg kunne se på flere af elevernes ansigter, at tilstedeværelsen af et mennesker, der helt tæt på og i virkeligheden havde oplevet begivenhederne, som du kun kendte fra historien, gjorde et voldsomt indtryk på dem.

Musicalen Muren spiller på Hørby Ungdomsskole foruden premiereaftenen onsdag den 28. marts og torsdag den 29. og fredag den 30.

Læs mere her

tags: 2010, Tyskland, danske film, Europa, politi, musikhuset, 1998, 1984, soldater,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar