lørdag den 6. februar 2016

Maskeværksted på herregården i vinterferien


I vinterferien skrues tiden 300 år tilbage, når Gammel Estrup – Herregårdsmuseet retter fokus mod 1700-tallets maskerader og ekstravagante selskabsliv. Der er aktiviteter for hele familien, og man kan fx lade sig inspirere til at lave sin egen maske.I 1700-tallets mørke vintermåneder opholdt mange adelige herregårdsejere sig i København, hvor selskabssæsonen på denne årstid var på sit højeste. Maskerader var blandt hovedstadens meget populære events – især hvis det var kongen, der inviterede.

Til maskerade hos kongen
Slægten Scheel fra Gammel Estrup var i 1700-tallet blandt landets rigeste og mest indflydelsesrige. Flere af familiens fremtrædende medlemmer havde betroede embeder hos kongefamilien og havde deres faste gang ved hoffet på Christiansborg. "Vi ved, at Jørgen greve Scheel var med ved de store maskeballer, som kongen afholdt. Han deltog bl.a. i en særlig sværddans, hvor han skulle kæmpe mod Hertugen af Augustenborg. Han tabte dog duellen, hvilket næppe kom som den store overraskelse for de 400 gæster, da udfaldet var aftalt på forhånd", fortæller museumsformidler Stine Lucia Rasmussen med et smil på læben.

På Gammel Estrup – Herregårdsmuseet kan man i vinterferien høre mange flere gode historier om fortidens maskerader og selskabsliv– også de mere farlige baller, hvor mord var på menuen!

Maskeværksted og skattejagt
I museets maskeværksted kan man lytte til fortællingerne og lade sig inspirere til at dekorere sin egen maske – så den var værdig til 1700-tallets hofballer.

Man kan også udforske herregårdens mange sale og rum på en særlig skattejagt med fokus på udklædning og maskerader. Her kan man blive klogere på, hvordan både de kongelige og adelige elskede at feste, og hvordan de klædte sig ud. Vinderen af skattejagten præmieres med en fin gave fra Museumsbutikken.

Trænger man til at lune sig i den kolde vintertid, kan man aflægge Husjomfruen et besøg i Herregårdskøkkenet. I vinterferien serverer hun varm kaffe fra Madam Blå og hjemmelavede boller fra det store støbejernskomfur.

Tirsdag og torsdag i vinterferien kan man også kigge indenfor i museets syværksted. Her kan man beundre nogle af de 1700-tals dragter, som de adelige kunne have båret til de storslåede baller, og man kan kigge sydamerne over skulderen, mens de syr historiske dragter for museet.

- Gratis adgang for alle børn under 18 år.
- Åbent alle dage fra d. 13 til 21. februar kl. 10 til 16
- Der er aktiviteter for børn alle dage
- Det koster 20 kr. for materialerne til at lave en maske

Læs mere her

tags: København, museum, hovedstad, Christiansborg, kaffe,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar