tirsdag den 25. november 2014

Antibiotika skal bruges med omtanke

Det er vigtigt at begrænse overflødig brug af antibiotika og hindre, at der opstår antibiotikaresistens, så antibiotika fortsat er effektivt mod svære bakterielle infektioner. Derfor opfordrer Sundhedsstyrelsen i forbindelse med den europæiske antibiotikadag til, at antibiotika bliver brugt med omtanke. Der udskrives stadig meget antibiotika i Danmark, og antibiotikaforbruget har været stigende over de seneste år.

Størsteparten af antibiotika udskrives fra de praktiserende læger, hvor forbruget er steget med 19 % i det seneste årti.

"Det er vigtigt at begrænse den overflødige brug af antibiotika, så antibiotika fortsat kan være en effektiv medicin mod de svære bakterielle infektioner. Det har de fleste forældre også en god forståelse for, når lægen går i dialog med dem om, hvad deres barn fejler og om, hvorvidt der er behov for antibiotika," siger læge Bolette Søborg, Sundhedsstyrelsen.

I mange tilfælde er antibiotika ikke nødvendigt, fordi de fleste tilfælde af fx forkølelse og hoste skyldes en virus – som ikke bekæmpes med antibiotika. Mange bakterielle infektioner går over af sig selv. For mellemørebetændelse forkorter man fx normalt kun sygdomsperioden med én dag ved at give antibiotika. Ved brug af antibiotika skal man også være opmærksom på, at der kan opstå bivirkninger, hvor de hyppigste er gener fra mave-tarmkanalen.

KAMPAGNE OM BØRN OG ANTIBIOTIKA

Sundhedsstyrelsen lancerer i samarbejde med en række andre organisationer kampagnen "Skal mit barn ha´ antibiotika ", der giver gode råd til forældre om, hvornår børn skal have antibiotika, og hvornår de ikke behøver det.

Kampagnen henvender sig både til småbørnsforældre og praktiserende læger. Formålet er at få forældre til at vente og se tiden an, når deres barn får lettere infektioner, fordi det langt fra altid er nødvendigt at behandle med antibiotika.

Kampagnen "Skal mit barn ha´ antibiotika " - Se hjemmesiden antibiotikaellerej.dk
Bag kampagnen står Apotekerforeningen, Danske regioner, Lægeforeningen, Statens Serum Institut, Europæisk antibiotikadag, DSAM, Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse samt Sundhedsstyrelsen.

Læs mere her

tags: Danmark, euro, medicin, infektion, antibiotika, Læge, Sundhedsstyrelsen, bakterie, organisation, bivirkning, sygdom,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar