onsdag den 12. september 2012

Sanseunivers for børn i haven

Dejlige naturoplevelser er uvurderlige i børns opvækst og udvikling, mener specialist i sansehaver. Og det er de voksnes ansvar at åbne børnenes øjne, så de ikke ender som tomme forbrugerzombier

Naturen som pædagog og terapeut
Helle Nebelong, der er landskabsarkitekt og specialist i design af uderum, herunder indretning af sansehaver og legepladser, slår et slag for, at de voksne tager opgaven med at indføre børn i planteverdenens rigdom og glæde, alvorligt.

- Børns sanser stimuleres og udvikles gennem leg med planter samtidig med, at motorikken styrkes. Blot det at sidde med en plante mellem hænderne og styre fingrene, så blade og blomster ikke bliver ødelagt er med til at udvikle finmotorikken hos børn, siger Helle Nebelong, og fortsætter,

- Ved at styrke den fysiske udvikling hos barnet, lærer barnet også at søge fordybelse og støtte i den skønhed, planteverdenen byder på. Hvem kan ikke nikke genkendende til glæden ved at gå ud i naturen og fyldes af ny energi, hvis man er ked af det eller stresset

Faktisk skal der ikke meget til for at skabe sit eget lille sanseunivers derhjemme i haven, fortæller Helle Nebelong.

- Find nogle små pletter i haven, hvor barnet selv kan anlægge sin egen lille have og opleve naturen helt på nært hold. Oplevelsen af at små planter vokser sig store og frodige er en vigtig øjenåbner for barnet.

Dyrk sanserne i havens rum
Til sansehaven anbefaler Helle Nebelong spiselige planter såsom krydderurter eller planter, der dufter som fx lavendler, duftpelargonier eller roser.

- Plant fx masser af Spansk Kørvel og Løvstikke, og skab en labyrint og et vildnis, hvor man både kan bruge planterne som krydderi i maden og samtidig have en duftlabyrint, hvor børnene kan lege og gemme sig, foreslår Helle Nebelong, der ser udviklingen i USA, hvor børn nærmest kun oplever naturen gennem fjernsynet, som det helt store skræmmeeksempel.

- Naturen er en vigtig modpol til al det kunstige, moderne børn udsættes for, så sæt computerspillet på standby, og giv familien nogle dejlige, ægte oplevelser hjemme i jeres eget, helt unikke sanseunivers, slutter Helle Nebelong.

Læs mere her

tags: USA, computerspil, kunst, computer, krydderi, stress, energi, krydderurter,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar