fredag den 20. marts 2015

18. april 2015 er Nordisk Byttedag

$(document).ready(function() { $("a.oembed").oembed(null,{ maxWidth: 428, maxHeight: 528 }); }); Byttemarkeder er kommet for at blive! Ved at bytte sig til 'nye' ting, kan man både hjælpe miljøet, andre mennesker og spare penge. D. 18. april sættes der fokus på genbrug og bytning i Norden, og alle kan deltage. Sveriges Naturfredningsforening har holdt Klädbytardag (tøjbyttedag) 5 år i træk og havde mere end 100 arrangementer på én dag i april 2014. I Danmark blev der i 2014 afholdt mere end 120 byttemarkeder fordelt over hele året, hvor der blev byttet mellem 300 kg og 7.5 tons ting og tøj til hvert arrangement. 'Det gav os ideen til at holde byttedag samme dag som Sverige, for at få flere mennesker med', udtaler Lama Juma, der sammen med Rosa Føge arbejder for at udbrede byttemarkeder i Danmark. 'Da vi kontaktede Naturskyddsföreningen, havde vi en dansk/svensk byttedag i tankerne, men det har vist sig, at der også er byttere i Norge og Finland, som gerne vil være med.'

På danske byttemarkeder stiller arrangørerne borde og tøjstativer op med skilte som f.eks legetøj, bøger og blade, køkkenting, dametøj og herretøj. I markedets åbningstid kan deltagerne lægge deres bytteting ud på bordene, og derefter gå omkring og vælge de ting, de vil have med hjem i stedet. De ting, der er tilovers, bliver givet til genbrugsbutikker.

'På trods af de meget åbne bytteregler, oplever vi sjældent deltagere, der forsøger at misbruge ideen og tage uforholdsmæssigt mange ting. Stemningen er afslappet, deltagerne kommer og går, og flere hjælper hinanden med finde de ting, de leder efter', udtaler Rosa Føge. Med støtte fra Miljøstyrelsens Pulje til Grønne Ildsjæle, har Rosa og Lama afholdt mere end 30 byttemarkeder i forskellige byer i Danmark og har hjulpet mange nye arrangører i gang.

'Tanken med dagen er at åbne borgernes øjne for, at det ikke behøver være hverken svært eller dyrt at handle miljørigtigt. Når mange mennesker går sammen om en enkelt handling, kan det have en stor effekt.' udtaler Jessica Andréason fra Naturskyddsföreningen i Sverige.

Der er allerede planlagt over 25 byttemarkeder i de 4 lande, og der kommer løbende nye arrangementer til. Hvis du selv har lyst til at holde et byttemarked d. 18. april, kan du læse mere på www.byttemarked.nu, hvor der er masser af hjælp at hente i form af en bytteguide samt plakater og andre materialer.

Man kan mødes 10 venner og bytte tøj hjemme i stuen, eller holde et stort byttemarked på skolen, arbejdspladsen eller biblioteket. Uanset størrelsen så har det en effekt at holde byttemarked. Ved at genbruge frem for at købe nyt, belastes miljøet mindre, da der skal produceres færre nye ting. Der er også et socialt aspekt i byttemarkeder, da de fleste mennesker har noget at bytte, men ikke alle har lige mange penge til at købe tøj og ting til sig selv eller deres børn. På den måde er man som bytter også med til at hjælpe andre mennesker.

Læs mere her

tags: Danmark, Sverige, Norge, Naturfredningsforening, penge, Miljøstyrelsens, Finland, miljø, 2014, miljørigtig,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar