fredag den 27. februar 2015

Litteraturen strømmer ud til Aabenraas unge og Sønderborgs store virksomheder

Kulturminister Marianne Jelved besøger 2. marts 2015 læseprojekter i Aabenraa og Sønderborg, der begge er med i kampen om at blive landets bedste læsekommune. I sommer startede Aabenraa Bibliotekerne deres projekt "Droppet ud – Tjek ind i et litterært fællesskab", der skal få flere unge fra forløbet "Unge i Centrum" på International Business College (IBC) til at læse litteratur.

Samtidig lod Biblioteket Sønderborg litteraturen strømme ud til medarbejderne på en række store virksomheder i kommunen, ud i venteværelserne hos lægehusene og ud til lytterne på den lokale radiostation Radio Als.

Kulturminister Marianne Jelved siger:
"Jeg plejer at sige, at litteraturen åbner for livsnerven i vores demokrati – samtalen og dialogen. Når man selv fortæller om sin oplevelse med en bog, opdager man, hvad bogen betyder. Andre har oplevet den på deres måde, og det giver en bedre forståelse for hinanden. Det fællesskab er blevet styrket i Sønderborg Kommune, hvor et stort antal borgere har lyttet til de samme bøger. Og i Aabenraa, hvor unge har kunnet udforske litteraturen sammen på alle mulige måder."

Fakta om "Droppet ud – Tjek ind i et litterært fællesskab"
Projektet er for unge, der i øjeblikket ikke er i gang med en uddannelse. I alt har mellem 60 og 130 været tilknyttet projektet. De har bl.a. været med forfatteren Jens Blendstrup på litterært orienteringsløb, læst SMS-noveller på mobilen, deltaget i fælleslæsning med guide, haft skriveværksted med forfatteren Robert Zola Christensen og været med til "Spinning og spænding", hvor en skuespiller har læst Rune T. Kiddes skæve eventyr op, mens de unge dyrkede motion.

Fakta om "Sønderborg holder sig læsende"
Seks lydbøger er blevet frikøbt og har ligget til gratis download på både bibliotekets og Radio Als' hjemmeside. Syv virksomheder, herunder Danish Crown, Danfoss og Siemens, har været med i projekterne. Medarbejdere har haft mulighed for at få gratis lydbøger og læse anmeldelser i personalebladene og på intranettet.

For at få fat i byens øvrige borgere har bibliotekets ansatte været til stede med gratis læseprøver og lydbøger til Markedsdage, Kulturnat og Høstmarked og på gågaden i sommermånederne. Derudover har Sønderborg Produktionsskole sammen med firmaet Wonderland Design lavet kæmpe bogskulpturer, der har været stillet op forskellige steder i kommunen.

Program for besøg i Aabenraa 2. marts 2015
Besøget finder sted på IBC, Dr. Margrethesvej 6-12, 6200 Aabenraa
Kl. 10.30 Bibliotekschef Morten Fogh byder velkommen.
Kl. 10.35 Unge deltagere fremviser "Novellebilen", der er udsmykket med de unges egne teksten. Inde i bilen kan man se "UIC Danmark Læser Rap'en" på en tablet.
Kl. 10.45 "Fælleslæsning med guide", hvor 4-6 unge sammen med en læseguide taler om en bog, de alle har læst.
Kl. 10.56 Ministeren holder tale for de unge.
Kl. 11.06 Et par unge læser nogle af de tekster op, der er skrevet som en del af deres skriveværksted. Ministeren får overrakt de unges tekster som gave.
Kl. 11.15 Te, kaffe og sodavand. Uddannelsesleder Michael Bonefeldt Bladt fortæller kort, hvad projektet har betydet for Unge i Centrum.
Kl. 11.30 Farvel.

Program for kulturministerens besøg i Sønderborg 2. marts 2015
Besøget finder sted på Danish Crowns slagteri, Langbro 7, 6400 Sønderborg
Kl. 12.00 Velkomst ved Charlotte Riis Engelbrecht, formand for kultur-, borger- og fritidsudvalget.
Kl. 12.05 Stadsbibliotekar Carsten Nicolaisen fortæller om "Sønderborg holder sig læsende".
Kl. 12.15 Kulturministeren holder tale.
Kl. 12.25 Medarbejdere på Danish Crown fortæller, hvad de har fået ud af projektet.
Kl. 12.40 Afslutning og opsummering.
Kl. 12.45 Rundvisning på Danish Crown.
Kl. 13.00 Frokost.

Læs mere her

tags: Danmark, Siemens, bilen, uddannelse, radio, skuespiller, virksomhed, Aabenraa, Kulturministeren, Sønderborg, cola, slagteri, Danfoss, forfatter, Danish Crown, Fakta, kaffe, Design,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar