onsdag den 15. april 2015

74 procent af de unge konfirmeres i Aarhus Stift

Ifølge tal fra Danmarks Statistik valgte 74% af de unge i Aarhus Stift at blive konfirmerede i 2014. På landsplan er det procentvise antal af konfirmander stort set uændret de seneste 10 år. Med forårets komme er det også tiden, hvor konfirmanderne springer ud over hele landet. I Aarhus Stift valgte 74 procent af de unge i 2014 at blive konfirmeret, mens antallet i Ribe, Viborg, Aalborg og Lolland Falster Stift runder de 80 procent. Bundskraberen i opgørelsen er, måske ikke overraskende, København, hvor 40,6 procent valgte konfirmation til i 2014. En del af årsagen til dette, skal formentlig findes i den anderledes befolkningssammensætning, man ofte finder i storbyer.

Antallet af konfirmander har ligget stort set på samme niveau over hele landet i de sidste 10 år, hvor den procentvise andel blandt de unge som vælger konfirmationen, alle årene har ligget mellem 70 og 73 procent.

Konfirmationen blev officielt indført i Danmark i 1736 og blev nu en lovfæstet officiel handling. Konfirmationen fik stor betydning for den almindelige oplysning, fordi der på den tid var langt fra alle, der kunne læse og skrive. Nu blev det præstens pligt at undervise børnene og sørge for, at de blandt andet kunne læse trosartiklerne. For at blive konfirmeret måtte man altså i et vidst omfang lære at læse og skrive og man skulle bestå en kundskabsprøve. Var man til gengæld ikke konfirmeret, kunne man ikke gifte sig, være fadder eller vidne – og hvis grunden til at man ikke bestod sin kundskabsprøve var vrangvillighed, kunne man endda blive smidt i fængsel.

Bestod man prøven, fik man en konfirmationsattest, som var forudsætning for at få en skudsmålsbog og uden den, var man ilde stedt, for den fungerede både som pas, straffeattest og CV, ligesom man ikke kunne rejse ud af sit eget sogn, med mindre man havde sin skudsmålsbog.

Konfirmationen i den danske folkekirke opfattes i dag som en bekræftelse af den aftale, der blev indgået ved dåben. Gud bekræfter her, at konfirmanden stadig er Guds barn. I religionsvidenskabelig sammenhæng ses konfirmationen som en overgangsrite fra barn til voksen. Før 1736 kaldtes ritualet for "firmelse" og var et af kirkens sakramenter – en kirkelig handling, der er indstiftet af Jesus, og som formidler Guds nåde.


Læs mere her

tags: Danmark, København, Jesus, fængsel, storby, Viborg, Danmarks Statistik, Aalborg, Ribe, Lolland, videnskab, 2014,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar