søndag den 12. april 2015

En sand historie om fejlplacering før og nu

Blot én måned gammel blev Kurt Villy Slein Christiansen anbragt på et spædbørnshjem i Aarhus. Nu beretter Kurt søn, Bjørn Christiansen, sin fars opsigtsvækkende historie i bogen "En redningskrans af bly" og spørger, hvornår samfundet begynder at lægge menneskeværdige planer for det enkelte individ, der af forskellige grunde får brug for systemets hjælp. Kurt Villy Slein Christiansens mor ville ikke vide af ham, og hele sin barndom tilbragte Kurt på forskellige institutioner, heraf ni år fejlplaceret på en åndssvageanstalt og et sinkehjem. Først som 16-årig slap han ud af systemet, kom i lære og klarede sig fint blandt andet som selvstændig tømrer. Men så kom han igen i klemme i systemet. Efter en arbejdsulykke som 55-årig blev han sat til ligegyldige arbejdsprøvninger og sendt på jobkurser, han var overkvalificeret til. Kurt gik ned, forsøgte selvmord, blev indlagt på lukkede psykiatriske afdelinger, og i dag er han maniodepressiv.
"Det er ikke altid sagsmapperne, der gør os klogere. Det er mennesket skildret som et problem – og ikke nødvendigvis som en 'mulighed'".

Sådan skriver filminstruktør Erik Clausen i forordet til bogen "En redningskrans af bly". Og med det understreger den samfundsengagerede – og ofte den klemte mands stemme i dansk film – Erik Clausen, at fortællingen om Kurt Villy Slein Christiansen vedkommer os alle sammen, for vi kan alle komme i klemme i det system, der egentlig kun burde eksistere for at hjælpe.
Bogens forfatter har om nogen været tæt på Kurt Villy Slein Christiansens skæbnesvangre historie. Bjørn Christiansen er Kurts søn, og han begyndte at dykke ned i sin fars fortid, kort tid efter han blev ringet op og fik at vide, at hans far var blevet indlagt på Gentofte Hospitals psykiatriske afdeling efter et selvmordsforsøg.

Gennem 15 år indhentede Bjørn alt det materiale, der fandtes på rigs- og landsarkivet med mere i form af journaler om sin far for at få samling på hans liv. Og i kærlighed til sin far skrev Bjørn den uhyggelige, men meget vedkommende historie, der nu udkommer i bogen En redningskrans af bly.
"Det er mit ønske, at historien om min far kan bidrage til at skubbe i den rigtige retning, så min far ikke har levet forgæves. Sandheden er nemlig, at min fars historie ikke er en enlig svale. Den er én blandt mange. Og den er vigtig at få fortalt, fordi der er så mange paralleller mellem den måde, man fejlplacerede børn eller voksne på i 1940'erne og 1950'erne, og den måde, det bliver gjort på i dag. Hvis samfundet ikke får øjnene op og giver sig tid til helt fra begyndelsen at lægge menneskeværdige planer for det enkelte individ, der af forskellige grunde kommer i klemme, vil systemet vedblive at fejle. Ikke kun med menneskelige, men også økonomiske tragedier for den enkelte til følge," siger Bjørn Christiansen.

"En redningskrans af bly" udkommer 16. april på forlaget INDBLIK.

---

Forfatter Bjørn Christiansen giver gerne interview sammen med sin far, Kurt Villy Slein Christiansen. Kontakt Bjørn Christiansen på telefon 26 74 04 44

Titel: En redningskrans af bly
Forfatter: Bjørn Christiansen
Pris: 249 kroner
ISBN: 978-87-93068-98-8
Sideantal: 217 sider
Udgivelsesdato: 16. april 2015

Denne pressemeddelelse samt forsiden af "En redningskrans af bly" kan downloades på forlagetindblik.dk under Presserum.

Læs mere her

tags: selvmord, interview, økonomi, downloade, selvstændig, spædbørn, pressemeddelelse, forfatter,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar