tirsdag den 7. april 2015

Brosbøl vil undersøge skadelig kemi i børneværelset

Nyt projekt skal give svar på, om den cocktail af kemiske stoffer, børn bliver udsat for fra legetøj og andre produkter i børneværelset, til sammen kan være skadelig. Perleplader, elektroniklegetøj og mange andre ting, som børn omgiver sig med, indeholder kemiske stoffer, der har problematiske egenskaber. Der er skrappe regler for kemikalier i legetøj, så fra det enkelte legetøj udgør stofferne ikke en risiko.

Men når børn leger, er det ikke kun med et enkelt stykke legetøj. De er i kontakt med mange typer legetøj og andre produkter, der hver især kan indeholde og afgive lave koncentrationer af problematiske stoffer. I dag mangler der dokumentation for, om det kan være skadeligt. Derfor sætter miljøminister Kirsten Brosbøl nu gang i et projekt, der skal give klart svar på det.

- Børn er særligt sårbare, og derfor prioriterer jeg ekstra højt, at vi får skadelig kemi sendt ud af børneværelset. I dag ved vi ikke nok om konsekvenserne af den kemi-cocktail, børn bliver udsat for igennem legetøj og andre produkter de omgiver sig med, og det er vi nødt til at få styr på, siger Kirsten Brosbøl.

Miljøministeriet har allerede sat stort fokus på ftalater og parabener i produkter til børn, og det nye projekt skal sammen med en række andre projekter nu sætte særligt fokus på opløsningsmidler. Et af disse opløsningsmidler er toluen, som i større mængder kan skade børns centralnervesystem. Det sker som en del af Miljøministeriets fire-årige projekt, som undersøger 40 stoffer, der er på Danmarks Liste Over Uønskede Stoffer (LOUS).

- Arbejdet med at begrænse skadelig kemi bliver vigtigere dag for dag, fordi vi hele tiden bliver opmærksomme på nye problematiske stoffer i vores omgivelser. Fra dansk side bruger vi mange kræfter på at få mere viden, så vi kan få bedre regler og beskytte forbrugerne i hele EU – det hjælper LOUS-arbejdet os med, siger Kirsten Brosbøl.

Regeringen, SF og Enhedslisten har afsat 12 mio. kroner om året i fire år til at gennemgå og undersøge alle de 40 stoffer, der er på den danske Liste Over Uønskede Stoffer (LOUS).

Fem gode råd: Sådan undgår dit barn legetøj med skadelig kemi

- Sig nej tak til at modtage brugt blødt plastlegetøj – det kan indeholde forbudte ftalater
- Køb kun CE-mærket legetøj – fabrikanten CE-mærker legetøj for at vise myndighederne at alle krav for legetøj er overholdt
- Køb uparfumeret legetøj – de fleste parfumestoffer er allergifremkaldende
- Hold ekstra opsyn, når I bruger hobbyprodukter – børnene bliver nemmere udsat for kemiske stoffer når de leger med hobbyprodukter i fx flydende form
- Gå ikke ud fra, at naturmaterialer er sundere end plast – naturmaterialer kan indeholde problematiske stoffer, som findes naturligt i materialet.

Fakta om Listen Over Uønskede Stoffer:

- Miljøministeriet undersøger over fire år (fra 2012-2015) 40 stoffer, der er mistænkt for at være skadelige.
- Projektet skal skabe et solidt grundlag for at skride ind og få nedbragt de miljø- og sundhedsmæssige risici ved stofferne.
- Siden den seneste version af Listen Over Uønskede Stoffer udkom i 2009, er forbruget af flere af stofferne på listen faldet.
- Miljøstyrelsens arbejde med LOUS er nu nået sin tredje fase (pulje 3), hvor der bl.a. er fokus på opløsningsmidler, særligt de stoffer som findes i børneværelset.
- Pulje 3 omfatter ni uønskede stoffer, nærmere bestemt seks opløsningsmidler, et farvestof, et konserveringsmiddel og en flammehæmmer.
- Stofferne bliver tilføjet listen efter en vurdering af deres risiko og mængden af deres anvendelse i Danmark
- Stofferne er primært udvalgt efter EU-kriterier
- De sidste LOUS-strategier (pulje 4) kommer før sommeren 2015. Efterfølgende fortsætter implementeringen af strategierne.

Læs mere her

tags: Danmark, 2009, Enhedslisten, EU, LO, SF, 2012, kemi, Miljøstyrelsens, strategi, miljø, Fakta, allergi, parabener, Miljøminister,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar