tirsdag den 5. april 2016

Så stor en gave må du give konfirmanden


I Danmark er der tradition for at give store gaver til konfirmationer. Selv om nogle unge modtager arveforskud og luksusrejser, er der dog grænser for, hvor store gaver konfirmanden må modtage – og af hvem.
I de kommende uger vil tusindevis af unge landet over lade sig konfirmere og fejre af deres familier, og er familierne ligeså gavmilde, som de plejer, kan de unge mennesker se frem til store gaver og bugnende bankkonti. Konfirmationen er nemlig en af de fester i tilværelsen, som kaster de allerstørste gaver af sig.

"For flere konfirmander betyder det både aktier, arveforskud og luksusrejser, men det er vigtigt at være opmærksom på, at der rent faktisk er grænser for, hvor store gaver konfirmanden må modtage, " fortæller Lars Emde Poulsen, der er advokat hos ADVODAN og specialist i skatteret.

De nærmeste må give de største gaver
I 2016 kan den nærmeste familie give konfirmanden en gave til en værdi af 61.500 kr., uden at han eller hun skal betale gaveafgift. Hvis gavens værdi overskrider den fastsatte loft, skal konfirmanden betale en afgift på 15 procent af det beløb, der overskrider grænsen.

"Den nærmeste familie tæller dog kun forældre og stedforældre, plejeforældre, bedste- og oldeforældre og søskende, som konfirmanden bor sammen med. For mostre, onkler og andre familiemedlemmer gælder der andre regler for, hvor gavmild man må være med gaverne, " forklarer Lars Emde Poulsen.

Uklare grænser
Konfirmanden skal ifølge SKAT's hjemmeside betale skat af gaver fra andre end den nærmeste familie, hvis de er større, end hvad der almindeligvis er passende. Dog er der ingen faste grænser for, hvornår en gave bliver for stor og skal beskattes.

"Det er ikke muligt at opstille præcise retningslinjer, som man kan indrette sig efter for at være sikker på, at gaven ikke er skattepligtig. Ud over begivenheden kigger SKAT også på gavens størrelse i forhold til relationen mellem giver og modtager, samt om gavens størrelse ligger i et naturligt niveau. Giver man normalt gaver i den dyrere ende, så er det ikke unaturligt at gavens størrelse til en konfirmation også er tilsvarende høj," siger han.


Læs mere her

tags: Danmark, aktier, skatter, 2016, SKAT,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar