tirsdag den 7. oktober 2014

Børnenes U-landskalender har 48 låger i år

Selv om weekendens flotte vejr snarere gav mange forårsfornemmelser end fik dem til at tænke på gløgg og granduft, er det ganske vist. Julen står for døren – ikke mindst butiksdørene – i den kommende tid, og én af de første juleting, der kommer i julehandlen, er Børnenes U-landskalender 2014. Allerede fra mandag den 6. oktober er kalenderen til at få fingre i, og på dagen blev den præsenteret ved et arrangement for 130 elever på Gasværksvejens Skole på Vesterbro i København. Her var blandt andre handels- og udviklingsminister Mogens Jensen, DRs 'Nørd'-vært Peter Skødt Knudsen og skuespiller og Plan-ambassadør Peter Mygind dukket op for at præsentere den 52. udgave af kalenderen, som DR og Danida har lavet i fællesskab siden 1962.

I år dobler Børnenes U-landskalender op, så der er 48 låger at åbne, idet der både er en kalender til de store og en til de små børn. De største får en kalender baseret på DR1's nye julekalender 'Tidsrejsen', og til de mindste er der en kalender, der tager afsæt i 'Jullerup Færgeby', som bliver vist igen på Ramasjang. Oven i det hele får man en Jullerup Færgeby-opgavebog og en 2015-vægkalender med i pakken til 45 kroner.

"I over 50 år har danske børn via Børnenes U-landskalender lært om børn i fattige lande. Både DRs tv-programmer og skolernes arbejde med kalenderen har været med til at give folk et globalt udsyn op til jul, og jeg er glad for, at vi med årets U-landskalender støtter skolebørn i Zambia, der har brug for en bedre skolegang," sagde handels- og udviklingsministeren Mogens Jensen foran de mange børn.

Læste op af 'Geparddrengen'
I forbindelse med at Børnenes U-landskalender er i handlen, bliver der også udgivet undervisningsmateriale om Zambia, og Plan-ambassadør Peter Mygind og ministeren læste i fællesskab op fra årets kalenderbog 'Geparddrengen', skrevet af Ida Marie Rendtorff.

Næsten halvdelen af alle børn i det østlige Zambia, der er et af Afrikas fattigste områder, dropper ud af skolen før 7. klasse, nogle har op til tre timers transport til og fra skole, andre steder er der 100 i hver klasse, og samtidig er mangel på lærere og bøger. Derfor er målet med årets Børnenes U-landskalender – gennem Plan Danmark - at skabe en god skole for flere end 20.000 børn på 36 skoler i Zambia.

Peter Mygind glæder sig over, at pengene går til Plans arbejde i Zambia:
"Jeg har selv været i Zambia, mødt nogle af børnene, og jeg er fadder til Emma, som går på en af de skoler, hvor Plans projekt vil foregå. Og mine to sønner deler et fadderskab for hendes storebror Bernard. Derfor ved jeg også hvor stor en betydning, det har for børneneat få en bedre skole," siger han.

DR Ultra sender fire optaktsprogrammer

Som optakt til årets kalenderudsendelser har DRs 'Nørd'-vært Peter Skødt Knudsen været i Zambia for at møde nogle af de børn, der får gavn af årets kalenderpenge. Mandag viste han uddrag af sine programmer foran de 130 elever på Gasværksvejens Skole, og 'Nørd på eventyr i Zambia' kan ses på alle tirsdage i november klokken 19.00 på DR Ultra – første gang den 4. november.

Siden DR og Danida sendte den første kalender på gaden i 1962 har danske børn og deres forældres køb af den betydet, at der er røget sammenlagt omkring 173 millioner kroner af sted til projekter for børn og unge i Afrika, Latinamerika og Asien. Det første år var overskuddet for øvrigt 110.000 kroner.
Børnenes U-landskalender kan år købes i Coops butikker, Føtex, Bilka, BR, Toys'R'Us, Bog & Ide-kæden, Arnold Busck, Guldbageren, Plan Shoppen og i flere banker og på biblioteker.

Allerede på fredag den 10. oktober er der mulighed for at få et smugkig på årets DR1-julekalender 'Tidsrejsen', når DR viser første afsnit som et led i Kulturnatten i DR Byen. Her vil der også være mulighed for at købe Børnenes U-landskalender.

Læs mere her

tags: Danmark, København, Bilka, Føtex, Asien, skuespiller, Vesterbro, biblioteker, penge, DR Byen, skolebørn, Zambia, undervisning, sprog, undervisningsmateriale, Coop, 2014,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar