onsdag den 6. maj 2015

Børn og unges kriminalitet falder for 8. år i træk


For ottende år i træk falder kriminaliteten blandt danske børn og unge. Det glæder justitsminister Mette Frederiksen, der vil skubbe på udviklingen for at fortsætte den nedadgående kurve.En ny rapport fra Justitsministeriets Forskningskontor viser, at antallet af mistanker og sigtelser mod 10-17-årige er halveret fra 2006 til 2014. Kriminaliteten er faldet fra knap 25.300 mistanker og sigtelser for straffelovsovertrædelser i 2006 til godt 12.800 i 2014. Det svarer til et fald på ca. 12.500 mistanker og sigtelser for straffelovsovertrædelser.

Faldet ses både i alvorlige former for kriminalitet og mindre alvorlige former for kriminalitet, og det er mest markant for de børn og unge, som er under den kriminelle lavalder.

Siden 2006 har der været store årlige fald i kriminaliteten blandt børn og unge. Fra 2007 til 2013 udgjorde de årlige fald i de 10-17-åriges kriminalitet mere end 5 pct., mens faldet i 2014 alene er på 3 pct. og dermed det mindste fald, siden ungdomskriminaliteten begyndte at falde i 2007.

Justitsminister Mette Frederiksen udtaler:

"Der er ingen tvivl om, at de senere års indsats mod ungdomskriminalitet er en succes, når antallet af mistanker og sigtelser falder uafbrudt gennem otte år. En del af forklaringen kan være et styrket myndighedssamarbejde – noget andet er, at flere unge tager en uddannelse, og færre eksperimenterer med stoffer og alkohol.

Men vi er endnu ikke i mål. Der er derfor brug for at skubbe på udviklingen og løfte indsatsen yderligere, så færre unge fremover starter en kriminel løbebane, og flere kommer ud af kriminalitet. Vi vil i den nærmeste fremtid komme med et samlet udspil for at nå dette mål."

Butikstyveri er den form for kriminalitet, som børn og unge hyppigst mistænkes eller sigtes for. Knap hver femte af de mistanker/sigtelser, som er registreret i perioden, angår butikstyverier. De senere år har der været en stigning i antallet af mistanker/sigtelser for butikstyveri, men det betyder ikke nødvendigvis, at de unge i stigende grad begår butikstyveri. Det kan muligvis skyldes, at butikkerne sætter stærkere ind med f.eks. videoovervågning, hvilket øger risikoen for opdagelse.

Antallet af mistanker og sigtelser mod 10-17-årige er halveret fra 2006 til 2014
Justitsministeriets Forskningskontor har gennem flere år fulgt udviklingen i børne- og ungdomskriminalitet på baggrund af data fra Rigspolitiet. Generelt viser udviklingen, at afstandene mellem forskellige gruppers kriminalitet bliver mindre. Eksempelvis er forskellen mellem drenge og piger – og mellem unge på landet og i byerne – blevet mindre.

Læs mere her

tags: politi, uddannelse, Justitsminister, 2013, kriminelle lavalder, 2007, 2006, kriminelle, Justitsministeriet, overvågning, Forskning, 2014,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar