mandag den 23. juni 2014

Grænser for frivilligt socialt arbejde

Frivillighed er populær som aldrig før og fremhæves som en vigtig ressource for velfærdssamfundet. Men hvorfor tager stat, kommuner, fagforeninger og de frivillige organisationer fejl af den, når de forsøger, at formulere klare grænser mellem de frivillige og de professionelles ansvars- og opgaveområder Ny bog besvarer spørgsmålet og peger samtidig fremad mod en ny og bedre frivillighedspolitik. Fra et politisk perspektiv fremhæves den personrettede frivillige sociale indsats ofte som eksemplarisk, når det gælder om at aflaste den offentlige velfærdsindsats. Fra liberalisterne i Cepos til idealisterne i Cevea flokkes aktører på tværs af de velkendte politiske linjer om at hylde frivilligheden. Også i kommunerne har man fået øjnene op for den frivillige sociale indsats, som en uudnyttet ressource man gerne vil have mere af og samtidig give en bestemt retning.

Imidlertid ved vi ikke meget om, hvordan frivilligheden er frivillig. Vi går ud fra, at alle ved, hvad der er tale om, når snakken falder på frivillighed. Men reelt ved vi kun lidt om, hvad der overhovedet skal forstås ved en frivillig social indsats.

Det søger Anders la Cour at råde bog på med denne bog. Dels ved at undersøge, hvad der karakteriserer frivilligheden som frivillig, og dels ved at undersøge hvorledes frivilligheden bliver gjort til genstand for politik. Gennem analyser af begge kommer han frem til en gennemgribende kritik af den herskende politik på området, og får samtidig peget på hvordan en ny frivillighedspolitik må gøre op med nogle gamle dogmer.

Med de frivilliges indtog på vuggestuer, børnehaver, folkeskoler, hospitaler og plejehjem er vi ved at udvikle et velfærdssamfund der i stigende grad er afhængigt af den frivillige sociale indsats. Det er derfor på høje tid at vi får diskuteret hvordan frivilligheden er frivillig og hvorfor den er så vanskelig at strukturere og kontrollere. Denne bog gør os klogere på hvorfor der er grænser for dens organisering og hvad det er der udgør dens væsentligste dynamik

Anders la Cour er lektor for Ledelse, Politik og Filosofi på Copenhagen Business School. Han har skrevet en lang række artikler om frivillighed, ledelse og statens frivillighedspolitik og udkommer her for første gang med en samlet bog om emnet.

Frivillighedens logik og dens politik
- en analyse af den personrettede frivillige sociale indsats og statens frivillighedspolitik
Af Anders la Cour
184 sider / 210 kr.
ISBN: 978-87-7683-046-5
1. udgave 2014
Samfundslitteratur
Udkommer 28. april 2014


Læs mere her

tags: hospital, Cepos, politi, fagforening, fagforening, plejehjem, børnehave, folkeskole, organisation, 2014,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar