tirsdag den 13. januar 2015

Børneadvokat og systemkritiker

Antallet af tvangsanbragte børn er steget markant over de seneste 10 år. Også antallet af underretninger om børn er steget de seneste år. Det er komplekse sager, som gør ondt på alle de involverede, og hvor myndigheder og familie oftest er rygende uenige om barnets tarv. Gry Rambusch er ildsjæl, systemkritiker og børneadvokat - og både berømt og berygtet. Hun har viet sit liv til at kæmpe for børn, der er kommet i klemme i systemet. Hun er selv vokset op i et hjem med misbrug og store problemer og har siden gjort det til sin mærkesag at kæmpe for børns rettigheder. Hun mener, at børneområdet sejler, og at vi ikke er dygtige nok til at høre børnene, når systemet sætter ind og for eksempel tvangsfjerner et barn eller anvender magt. Hun er stærkt passioneret for sit fagområde og er ikke altid lige populær hos kommuner og myndigheder - ligesom hun også undervejs har fået påtaler fra Advokatnævnet.

Tvangsfjernelse
I første program af 'Børneadvokaten' følger vi Gry Rambusch, når hun kæmper for at hjælpe 14 årige Chanie, som kommunen vil tvangsfjerne. Det eneste, Chanie ønsker, er at få lov til at blive hos sin mor, som hun siger er den eneste, hun føler hun sig tryg og glad med, men kommunen mener omvendt ikke, at moderen kan imødekomme Chanies behov og er derfor nu parat til at fjerne hende med tvang. Vi følger hele den langstrakte og følelsesladede sag indtil den endelige afgørelse.

Magtanvendelse
I andet program følger vi Gry Rambusch, når hun er advokat for 16 årige Mia, som står tiltalt for vold mod en pædagog på det opholdssted hvor hun har været anbragt. Mia blev tvangsfjernet som lille og har været anbragt på en lang række forskellige steder. En dag har hun en konflikt med en pædagog som eskalerer og ender med magtanvendelse og nu har opholdsstedet tiltalt hende for vold. Gry mener, at det er pædagogernes ansvar at håndtere Mia så det ikke går galt og hun kæmper for at Mia kan blive frikendt ved at påberåbe sig nødværge.

Ingen facitliste
De sager, som vi følger i de to programmer er familiehistorier, hvor følelserne hænger i laser, og hvor alt er på spil - både for forældre og børn. Det er sager, hvis afgørelse får vidtrækkende konsekvenser for børnenes fremtid. Men det er også historier, hvor man konstant bliver i tvivl, for her er virkeligheden aldrig sort eller hvid og der er ingen facitliste.

"Med programmerne ønsker DR2 at vise, hvordan det opleves fra barnets side, når samfundet går ind og tager magten og bestemmer over noget så fundamentalt, som hvor det skal bo og om det skal være med eller uden familien. Programmerne er ikke et forsøg på at afsløre men på at give et indblik i hvordan disse stærkt komplicerede sager opleves fra barnets perspektiv. Det er vores håb, at serien vil være med til at rejse en debat om, hvorvidt vi er dygtige nok til at lytte til barnets behov og ønsker og om hvorvidt tvang altid er den rigtige løsning," siger redaktør på DR2 Sofia Fromberg.

Ifølge børneadvokaten selv, er hun drevet af en ekstrem retfærdighedsfølelse, fordi hun selv har oplevet så meget uretfærdighed i sit liv og føler sig svigtet af systemet.

"Jeg har valgt at lade et kamera følge mig i disse sager fordi jeg håber at danskerne får øjnene op for hvor ringe det står til på børneområdet herhjemme. Vi lytter ikke til børnene og deres behov, men lader i stedet voksne gisne om hvad der er bedst for barnet. Det er det jeg vil ændre.

Børneadvokatens egen historie
De to programmer om børneadvokaten Gry Rambuschs kamp for børnene og imod systemet rundes af med et program om Gry Rambuschs egen historie og baggrund. Hun er selv vokset op i hjem med store problemer og har følt sig svigtet af systemet i en grad så hun endte med at gennemtvinge sin egen tvangsfjernelse, inden hun besluttede sig for at blive advokat.

Gry Rambusch startede sit virke for at kæmpe for at flere børn skulle tvangsfjernes, men da hun mødte virkeligheden, fik hun den opfattelse, at systemet var alt for dårligt til at håndtere børnesagerne. Hun er ikke imod tvangsfjernelser, men mener, at der ikke bliver lyttet nok til børnene og at deres behov ikke varetages tilstrækkeligt.

'Børneadvokaten' sendes tre mandage på DR2 klokken 20.45, første gang den 12. januar.

Læs mere her

tags: Advokat, kamera, stemmer,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar