fredag den 14. februar 2014

Brandkadetter i hele Danmark - Færre brande og flere glade børn

Mange unge synes, det er spændende at være brandmand - og ret helteagtigt. Projekt Brandkadetter i Danmark skal hjælpe med at gøre det muligt for unge over hele landet at blive brandkadet og få viden og færdigheder, der støtter dem i at blive aktive og ansvarsbevidste og som giver dem mulighed for fremtidig uddannelse indenfor brand-og redningstjenester.
TrygFonden støtter projektet, som forankres i Center for Socialt Ansvar.

Brandkadetter gør en forskel. Det viser resultaterne fra tre projekter, der siden 2009 har været gennemført i brandvæsenerne i Greve, København og Roskilde.

"Vores brandkadetter er en af de succeshistorier, som vi i beredskabet kan være meget stolte af. Erfaringerne fra Greve, København og Roskilde viser, at det nytter at gøre en indsats over for de unge mennesker", siger formanden for Foreningen af Kommunale Beredskabschefer (FKB), Niels Mørup.

Med brandkadetuddannelserne er det lykkedes at bygge bro mellem brandmændene og unge fra lokale boligområder, samt reducere påsatte brande og konfrontationer mellem unge og indsatspersonale. De unge får indsigt i brandmændenes verden og brandmændene får et øget kendskab til de unges miljø. Samtidig stiger de unges selvværd, og de får nye værdier som ansvar, tillid og fællesskab, som de tager med sig ind i uddannelsessystemet og ud på arbejdsmarkedet.

"Derfor vil vi gerne udbrede tilbuddet om at blive brandkadet til unge mellem 10 og 18 år i hele landet, så flere unge får mulighed for at få en meningsfuld brand- og førstehjælpsuddannelse. De unge, som gennemgår en brandkadetuddannelse, vil kunne påvirke andre unge i retning af en mere forebyggende adfærd, så færre ulykker og brande opstår, ligesom de kan være rollemodeller for kammerater, i skolen og i deres boligområder", forklarer Niels Mørup.

Foreningen af Kommunale Beredskabschefer, FKB, har sammen med brandvæsenerne i Greve, København og Roskilde søgt TrygFonden, om støtte til at etablere et Landskontor for Brandkadetter i Danmark, som skal hjælpe lokale beredskaber landet over med at etablere en brandkadetuddannelse som tilbud til unge i deres område. Et af de første tiltag bliver at beskrive, hvordan man etablerer et uddannelsesforløb for brandkadetter og udvikle en dansk standard for den undervisning, de unge skal gennemgå. Landskontoret vil fremadrettet bistå med viden, vejledning og rådgivning til brandvæsener og kommuner i hele Danmark, der ønsker at etablere brandkadetuddannelsen.
Projektet er forankret i Center for Socialt Ansvar, som sammen med de kommunale redningsberedskabers netværk skal være med til at åbne døre i landets kommuner og dermed bane vejen for projektet.

"Brandkadetter i Danmark er et projekt, som kan komme til at gøre en stor forskel for en masse unge. Det passer perfekt ind i det private netværk Center for Socialt Ansvars aktiviteter, hvor vi udvikler koncepter for samfundsnyttige tiltag i samarbejde med det offentlige", lyder det fra Erik Thorsted, direktør i Center for Socialt Ansvar. Natteravnene, ErhvervsGuiderne, RollemodelKorpset, High:five, Broen og GirlTalk.dk er blot nogle af det organisationer, som indgår i CFSA.

Baggrund:
Foreningen af Kommunale Beredskabschefer, FKB står bag projekt Brandkadetter i Danmark. Projektet skal drives som en non-profit organisation, overvejende baseret på frivillighed med få projektansatte. I første omgang skal der udvikles en fælles standard for uddannelsen til brandkadetterne, inden ordningen bliver et tilbud til alle kommunale redningsberedskaber. www.fkbnet.dk.

Center for Socialt Ansvar, CFSA, har gennem 15 år udviklet en række sociale koncepter, og fungerer i dag som netværk for en bred vifte af non-profit organisationer med samme overordnede mål: at skabe mere velfærd for færre midler. www.cfsa.eu

Fakta:
Ca. 250 unge har ind til videre gennemgået brandkadetuddannelsen i Greve, København og Roskilde.

Læs mere her

tags: Danmark, 2009, København, direktør, uddannelse, Roskilde, ulykker, Greve, organisation, undervisning, arbejdsmarked, miljø, Fakta,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar