onsdag den 12. februar 2014

Net Children Go Mobile: Nye muligheder og risici

I anledning af den internationale Sikker Internet Dag 2014 udsender Net Children Go Mobile-projektet i dag en omfattende rapport, der bl.a. viser, at unge smartphone- og tabletbrugere udnytter flest online muligheder, men til gengæld udsættes de også for flere risici ...
... Risici er dog ikke nødvendigvis ensbetydende med skadelig effekt eller negative oplevelser. Effekten afhænger nemlig meget af, hvem barnet er, hvilke erfaringer det har og hvordan det har lært at håndtere risici.

Mobning er stadig den mest udbredte risiko-oplevelse for børn: To ud af tre børn, som mobbes online eller offline siger, at de blev meget eller lidt påvirkede af det. Seksuelle risici kommer på andenpladsen: Halvdelen af alle børn, som har modtaget seksuelle beskeder eller har set en eller anden form for seksuelt indhold, har været bekymrede over det. Det er således især de sociale og indholdsmæssige muligheder, som smartphones og tablets tilbyder, som er forbundet med risici.

Smartphone og tabletbrugere støder på flere risici, fordi de er mere online end ikke- smartphone og tabletbrugere. Men der rapporteres ikke om flere skadelige følger end for ikke-smartphone og -tabletbrugere. Derfor kan vi sige, at mobil internetadgang ikke er en stærkere faktor i forhold til sårbarhed hos børnene. Dog er det vigtigt at bemærke, at især de yngste børn i undersøgelsen er mere udsatte for negative oplevelser end de ældre, og at de har et større behov for at få hjælp til at håndtere deres oplevelser, bl.a. gennem positiv brug.

Danske børn ligger i toppen i forhold til adgang til smarte, mobile teknologier og i forhold til at kunne bruge dem i forskellige situationer. F.eks. ejer 84% af de danske børn i undersøgelsen en smartphone, og 72% går dagligt online fra den. Gennemsnittet blandt de deltagende lande er hhv. 45% og 45%. Men også de danske forældre er på vej ind i det digitale samfund: 77% af forældrene i undersøgelsen har en smartphone, og 99% bruger internettet. Gennemsnittet for alle de deltagende lande er hhv. 58% og 86%. Vedhæftede inforgraphic viser en række centrale resultater fra undersøgelsen.

Mere information:
Net Children Go Mobile projektet støttes af EU's Safer Internet Programme. Formålet er at undersøge, om de skiftende vilkår for internetadgang og –brug (dvs. mobil internet og mobile, konvergente medier) medfører, at børn møder større, færre eller andre former for risiko. Net Children Go Mobile har gennemført en ansigt-til-ansigt spørgeskemaundersøgelse i hjemmet blandt i alt 2000 9-16-årige brugere og deres forældre i Danmark, Italien, Rumænien og England. Der blev anvendt en stratificeret tilfældig samlingsmetode og desuden udfyldte børnene selv de dele af spørgeskemaet, som indeholdt følsomme spørgsmål. Samme undersøgelse med ca 500 deltagere i hvert land gennemføres i nationalt finansierede projekter i Irland, Belgien og Portugal. Til foråret følger en rapport, der inkluderer data fra Belgien og Portugal.

For mere information kontakt Gitte Stald stald@itu.dk eller besøg www.netchildrengomobile.eu


Læs mere her

tags: England, Danmark, Italien, internet, Rumænien, EU, Belgien, teknologi, Portugal, 2014, Irland,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar