fredag den 28. marts 2014

Justitsministeriet overholder Børnekonventionen

Det er blevet hævdet, at Justitsministeriet ikke overholder FN's Børnekonvention. Det er ikke korrekt.
Det er blevet hævdet, at Justitsministeriet ikke overholder FN's Børnekonvention. Det er ikke korrekt.

Justitsministeriet har i en mail til Danmarks Radio oplyst, at hvis der på baggrund af ministeriets vejledning ikke er blevet ansøgt om opholdstilladelse efter udlændingelovens § 9 c, stk. 1, så er der ikke blevet foretaget en vurdering af betydningen af barnets tilknytning til Danmark.

Det har fået nogle til på den baggrund at konkludere, at Justitsministeriet dermed erkender at have set bort fra FN's børnekonvention i sager, hvor børnefamilier er blevet udvist.

Det er ikke korrekt.

Kompetencen til at behandle sager efter udlændingelovens § 9 b om humanitær opholdstilladelse ligger i Justitsministeriet, mens kompetencen til at behandle sager efter lovens § 9 c, stk. 1, ligger i Udlændingestyrelsen med klageadgang til det uafhængige Udlændingenævn, som blev oprettet den 1. januar 2013.

Barnets tarv indgår – og har altid indgået – på flere måder i ministeriets behandling af sager om humanitært ophold. Det gælder navnlig i sager, hvor barnet er sygt. Men også i andre tilfælde indgår det. Det kan f.eks. være i sager om børnefamilier, hvor forældrene som følge af deres helbredstilstand kun meget vanskeligt kan tage vare på børnene. Det kan også være i sager om familier med mindre børn, der kommer fra et land i krig. Eller i sager om enlige afghanske kvinder med mindreårige børn uden mandlige familiemedlemmer eller socialt netværk.

Med hensyn til betydningen af barnets tilknytning til Danmark, så indgår dette forhold også, hvis den humanitære opholdstilladelse har været meddelt med mulighed for varigt ophold. Her ser ministeriet – hvis det oprindelige grundlag for opholdstilladelsen ikke længere er til stede – på, om en nægtelse af at forlænge opholdstilladelsen vil være særligt indgribende, herunder i forhold eventuelle børns tilknytning til Danmark.

Hvis opholdstilladelsen ikke er meddelt med mulighed for varigt ophold, må ministeriet – sådan som udlændingeloven er indrettet – ikke foretage denne vurdering. Det er i stedet overladt til Udlændingestyrelsen og Udlændingenævnet. Derfor har ministeriet indtil november 2013 vejledt om muligheden for hos Udlændingestyrelsen at søge opholdstilladelse efter § 9 c, stk. 1. Den bestemmelse giver mulighed for opholdstilladelse, hvis ganske særlige grunde – herunder hensynet til barnets tilknytning til Danmark – taler derfor. Fra november 2013 er sagerne sendt automatisk til Udlændingestyrelsen.

Det er således ikke korrekt at hævde, at Justitsministeriet har erkendt at se bort fra Børnekonventionen.

Som beskrevet ovenfor har Justitsministeriet i en mail til Danmarks Radio oplyst, at hvis der på baggrund af ministeriets vejledning ikke er blevet ansøgt om opholdstilladelse efter § 9 c, stk. 1, så er der ikke blevet foretaget en vurdering af betydningen af barnets tilknytning til Danmark. Men som det også fremgår ovenfor, vil Udlændingestyrelsen i sager, hvor der er ansøgt om opholdstilladelse efter § 9 c, stk. 1, vurdere betydningen af barnets tarv i form af dets tilknytning til Danmark.

Læs mere her

tags: Danmark, FN, Danmarks Radio, Justitsminister, 2013, opholdstilladelse, Justitsministeriet, helbred,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar