søndag den 13. juli 2014

Ny metode kan forhindre alvorlig sygdom hos børn

Simpelt skema udgør et effektivt våben i bekæmpelsen af alvorlige sygdomme hos børn i Region Hovedstaden.
Børn er sårbare
Kritisk sygdom hos børn udvikler sig hurtigere end hos voksne, og derfor er det essentielt, at man opdager det så tidligt som muligt. Et nyt redskab er derfor taget i brug på Region Hovedstadens fire børneafdelinger.

Pointsystem
Mindst to gange om dagen bliver børnene målt på en række parametre, såsom hjerterytme, respirationsfrekvens og blodtryk. Hver måling giver et antal point, som hjælper personalet med at identificere alvorlige tilstande hos børn, og det er en stor succes.

Tidligere advarsel
Metoden hedder PEWS (Pediatric Early Warning Score), og er en særlig børneversion af et system udviklet til voksne (EWS, Early Warning Score). PEWS består af et registreringsskema som løbende udfyldes med barnets data, og det giver vigtig information om barnets tilstand, som kan være med til tidligt at afsløre, om der er forværring og fare på færde.

Bedre beslutninger
- Systemet hjælper med at fortælle os, hvilken retning vi skal gå for at hjælpe det enkelte barn, hvilke kompetencer der er nødvendige og hvordan vores ressourcer skal prioriteres. Det hjælper os ganske enkelt med at træffe bedre beslutninger i hverdagen, siger Tim Kristensen, afdelingslæge på børneafdelingen på Herlev Hospital.

Succesen spreder sig
Systemet giver personalet et mere objektivt billede af børnenes tilstand, og en klar indikation af hvilke observationer, kompetencer og ressourcer, barnet har brug for. Det har gjort metoden til så stor en succes, at der ikke gik længe, før resten af landets børneafdelinger begyndte at henvende sig.

Regionen som lokomotiv
- Vi er naturligvis stolte over, at vi her i Region Hovedstaden kan være med til at udvikle metoder og principper, som resten af landet kan bruge. Det passer godt med vores ambition om at være et lokomotiv indenfor forskning og innovation, som kan skabe værdi for hospitalerne og deres patienter, siger Kristian Johnsen, vicedirektør i Center for Regional Udvikling i Region Hovedstaden.

I tråd med strategien
Region Hovedstaden satser markant på forskning og innovation til gavn for patienterne og vækst i regionen. I det her tilfælde en kendt metode til voksne, der med en tilpasning nu spiller en vigtig rolle for at holde vores børn raske.

FAKTA

· PEWS blev implementeret i regionens fire børneafdelinger fra maj 2013

Der arbejdes i øjeblikket med at udarbejde en digital model af PEWS-systemet, som forventes at være klar til test i starten af 2014 på Herlev Hospital.

Læs mere her

tags: hospital, direktør, våben, 2013, Herlev, Region Hovedstaden, strategi, innovation, 2014, sygdom, blodtryk,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar