torsdag den 15. oktober 2015

Nu starter Danmarks største skoleprojekt om økologi


161.000 børn har meldt sig til det hidtil største undervisningsprojekt om økologi i Danmark. Økologiske gulerødder skal lokke børn til at blive nysgerrige om madens vej fra jord til bord. Top 10 over kommuner med størst deltagelseEfter efterårsferien lyder startskuddet til Danmarks-historiens største skoleprojekt om økologi. 161.000 børn fra 6.724 skoleklasser vil lære om økologi og madens vej fra jord til bord i de næste tre uger. Coops program for børn og unge kaldet GoCook står bag med undervisningsmaterialer om økologi og 87 tons økologiske råvarer, der sendes rundt i hele landet i 'smagekasser'.
GoCooks overordnede mål er at være med til at skabe den første generation, der er bedre til at lave mad end deres forældre. Men ambitionerne rækker endnu længere end til at lære børn om potter og pander.

"I madlavning spiller råvarerne en helt central rolle, men børn ved ikke, hvor maden kommer fra og hvordan den er produceret. I år skal børnene derfor følge gulerodens vej fra jorden til skolekøkkenet - og derigennem lære om forskellen på økologisk og konventionelt landbrug. En gulerod er ikke bare en gulerod," siger Bente Svane Nielsen.

Interesse for GoCooks økologi fra hele landet

Nogle vil måske mene, at den økologiske gulerod ikke kan glide ned på skoler i i hele landet, men økologien vinder frem alle steder. Blandt de mest GoCook glade kommuner er Lolland, Billund, Morsø og Slagelse, selvom de alle ligger lavt, når det kommer til andelen af økologi ved middagsbordene. For eksempel er cirka 90 procent af alle børn fra 4. til 7. klasse i Lolland kommune med i GoCook, selvom kun 4 procent af varerne i indkøbskurven er økologiske i kommunen.

"Det er fantastisk, at madlavning og økologi tiltrækker klasser fra hele landet fra Lolland til Lemvig. Lige nu er vi i Danmark verdensmestre i økologi. Hvis vi skal bevare førstepladsen, så skal den næste generation lære at lave mad og gå op i, hvad de spiser. Det første skridt er nu taget til, at skolebørn i hele landet bliver klogere på økologi end deres forældre," siger Bente Svane Nielsen

Top 10: Kommuner med flest GoCook deltagere har ofte lav økologi-andel.

Placering ud af 97 kommuner

Kommune - Antal GoCook skolebørn - % GoCook deltagere - Økologi andel
1.: Ærø - 240 - 94 % - 6 %
2.: Halsnæs - 1656 - 93 % - 8 %
3.: Ishøj - 1248 - 92 % - -
4.: Lolland - 1896 - 90 % - 4 %
5.: Samsø - 144 - 84 % - 8 %
6.: Middelfart - 2088 - 84 % - 6 %
7.: Bornholm - 1680 - 83 % - 6 %
8.: Morsø - 840 - 74 % - 4 %
9.: Billund - 1200 - 71 % - 4 %
10.: Slagelse - 3096 - 69 % - 5 %
-
91.: Århus - 5208 - 32 % - 12 %
92.: København - 7488 - 32 % - 18 %

Fakta om GoCook og smagekassen
Hver klasse henter undervisningsmaterialer, opskrifter og en smagekasse fyldt med råvarer i deres lokale Kvickly, SuperBrugsen eller Dagli´Brugsen fra uge 43 til 45. Eleverne arbejder med GoCook Smagekassen i faget madkundskab og natur/teknologi fra 4. til 7. klasse. Se GoCook Danmarkskortet: http://skolekontakten.dk/smagekassekort

161.000 skolebørn deltager.
6.724 klasser deltager.
3 ud af 4 af alle grundskoler (folkeskoler, frie og private skoler) i Danmark deltager - i alt 1.427 skoler.
Kun 4 % af de danske børn er med i køkkenet, viser en analyse fra Coop.

Læs mere her

tags: Danmark, København, Billund, Århus, Bornholm, råvarer, førstepladsen, jorden, SuperBrugsen, Slagelse, Lolland, Middelfart, teknologi, Lemvig, skolebørn, folkeskole, undervisning, undervisningsmateriale, Coop, efterårsferie, gulerødder, økologi, Samsø, Kvickly, Fakta,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar