tirsdag den 1. januar 2013

Skolen kan bruge forældrene i undervisningen

Det hjemlige læringsmiljø er afgørende for, hvordan et barn klarer sig i skolen. Barnet overtager forældrenes holdning til læring, og når de aktivt engagerer sig i barnets skolegang, oplever barnet, at læring er sjov og vigtig. Som noget nyt i Danmark introduceres nu læringsbreve til forældrene. Brevene rummer inspiration til forældrene og styrker skole-hjem-samarbejdet.

Koppen med te er for længst blevet kold, og Karoline på 9 er helt fordybet i den tykke bog. Sådan har det ikke altid været, for Karoline er en af de mange, der har haft svært ved at lære at læse. Men så fik hendes mor ideen til, at Karoline skulle skrive sin egen bog. Karoline blev så optaget af projektet, at det gav hende lysten til skolen tilbage og modet til at tro på egne evner. I dag er Karoline en af de bedste læsere i sin klasse, og hun kaster sig gerne over store mursten og trilogier. Historien er at finde i et af de læringsbreve, som skoler kan abonnere på og udsende som inspiration til børnenes forældre. Bag læringsbrevene står Ingegerd Jenner Løth.

Børn kan forbedre sig med hele 25 procent, hvis forældrene benytter sig af de enkle råd i læringsbrevene. I New Zealand, hvor jeg har boet, anvender mange skoler og forældre læringsbreve, men i Danmark er det noget helt nyt at hjælpe børn til et gladere skoleliv på den måde. Jeg håber, de danske skoler også har mod til at prøve det, for jeg ved, at det kan give den hjælpende hånd, som mange forældre behøver for at støtte deres børn til at blive bedre, fortæller Ingegerd Jenner Løth.
Konceptet er helt nyt i Danmark, men har fungeret i mange år i blandt andet New Zealand, Canada og USA.

Undgår specialundervisning

Rent økonomisk kan der også være meget at hente i læringsbrevene. Specialundervisning er dyr, og der er ofte lang ventetid. Mange af de børn, der i dag står skrevet op til specialundervisning, kan hurtigt hjælpes videre med hjælp og opbakning hjemmefra og den hjælp kan forældrene få inspiration til via læringsbrevene.

Det kan fx være en leg som Spionens øje . Det er en sjov bogstavleg for hele familien, hvor barnet lærer bogstavernes lyde. Der er mange forskellige aspekter i processen med at lære at læse, og ét af dem er at lære lydene. Hvis et barn har netop den vanskelighed, kan den afhjælpes med Spionens øje, og man undgår specialundervisning og får et barn, der oplever, at det der med bogstaver er rigtig sjovt, siger Ingegerd Jenner Løth.

Sammenhæng øger indlæring

Forskning viser, at hjemmets læringsmiljø er bestemmende for, hvordan et barn klarer sig i uddannelsessystemet. 93 procent af de unge, som kommer fra lærende hjem i Danmark, gennemfører ungdomsuddannelsen, og 75 procent af dem tager en videregående uddannelse. Ud over at fremme det hjemlige læringsmiljø betyder læringsbreve også, at forældre og skole i højere grad opleves som en helhed for barnet og det sætter turbo på indlæringen. En undersøgelse fra Skolerådet viser, at i de hjem, hvor forældre og skole deler værdier omkring læring, klarer eleverne sig bedst.

Når en skole tegner abonnement på læringsbreve, koster det 1500 kroner om året. Skolen modtager så hver måned fra september til maj tre breve, som gratis kan videresendes til samtlige forældre. Brevene dækker læsning for begyndere, læsning for øvede samt matematik og naturvidenskab for begyndere.

Læs mere her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar