søndag den 25. november 2012

Er det farligt at bruge babyslynge

Der er i øjeblikket advarsler omkring brug af babyslynger. Den Amerikanske forbrugerorganisation CPSC har over de sidste 20 år konstateret 14 dødsfald, der kan have forbindelse med brug af babyslynger.

Hvert dødsfald er naturligvis meget tragisk. Det er et godt initiativ, at undersøge om der er en sammenhæng mellem brug af slynge og de 14 dødsfald.
CPSC oplyser, at 12 af babyerne var under 4 mdr. De fleste af babyerne var enten tvilling med lav fødselsvægt, var født for tidligt eller havde åndedrætsbesvær f.eks. i forbindelse med forkølelse.
(www.cpsc.gov/cpscpub/prerel/prhtml10/10165.html)

3 af dødsfaldene er sket i samme slyngemodel som nu er tilbagekaldt. (http://news.yahoo.com/s/ap/20100324/ap_on_bi_ge/us_baby_slings_recall) (http://i.pol.dk/tjek/dagligliv/boern/article931963.ece)

Der er i Danmark ikke registreret dødsfald i forbindelse med brug af babyslynger. Foreningen Forældre og Fødsel anbefaler i sin pressemeddelelse af 12. marts 2010 fortsat at bruge babyslynger grundet de fordele, der er for mor og barn, når baby får lov at være tæt på mor i en slynge. (http://fogf.dk/News/PRESSEMEDDELELSE-12mar10.php)

En babyslynge skal være sikker og sikkerheden øges, når man fokuserer på, hvor risikoen for kvælning kan opstå.

Babyslynger kan udgøre en kvælnings risiko på to forskellige måder.

1. I de første få måneder af babys liv er nakkemusklerne endnu ikke udviklede nok til, at baby selv kan flytte sit hoved. Hvis slyngens stof presses ind mod babys næse og mund, kan der være risiko for kvælning efter kun 1-2 minutter uden ilt.

2. Hvis baby ligger i en sammenkrøllet stilling, hvor hagen presses ned mod brystet.
Luftvejene hæmmes herved og baby kan få svært ved at få nok ilt. Baby vil ikke være i stand til at græde eller klynke og vil risikere langsom kvælning.

Det anbefales at forældre og andre der bærer baby i en babyslynge, sikrer at babys ansigt ikke er dækket og hele tiden er synligt for den, der bærer babyslyngen. Hvis der ammes i slyngen, skal babys stilling ændres, så snart baby er færdig med at die, så ansigtet igen er frit af slyngen og moders krop. Bæreren skal være omhyggelig med ofte at tjekke baby i slyngen.

Der anbefales ekstra opmærksomhed ved brug af slynge til for tidligt fødte babyer, tvillinger med lav fødselsvægt eller babyer med generelt dårligt helbred. Her er det også en god idé at rådføre sig med børnelægen.

Hvad kan du ellers gøre for at øge sikkerheden ved brug af babyslynge

Vælg en sikkerhedstestet slynge. På www.Forbrugerlaboratoriet.dk kan du se hvilke babyslynger, der er sikkerhedstestede i Danmark.
Læs altid slynge instruktionen grundigt. Vær opmærksom på baby - og brug din sunde fornuft.

Læs mere her

tags: Danmark, 2010, EM, organisation, pressemeddelelse, helbred,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar