mandag den 15. september 2014

Gammel Estrup har fokus på råvarer fra herregårdens køkken- og frugthave i efterårsferien

Alle kan være med til at lave æblemarmelade og sylte rødbeder, når husjomfruen skal i gang med det travle efterårsarbejde. foråret blev frøene plantet, og nu er de endelig klar til at blive høstet og bearbejdet i Herregårdskøkkenet. Gammel Estrup – Herregårdsmuseet inviterer i den anledning børn, unge og gamle til at hjælpe husjomfruen med at forarbejde og konservere råvarerne i det store køkken. Høsttiden har altid været en travl tid rundt om i de små og store køkkener.

Nu skulle alle de gode grønsager fra køkkenhaverne bearbejdes, så de kunne opbevares i fadebur og forrådskælder og spises hen over vinteren og det tidlige forår. Sådan var det også på Gammel Estrup for 100 år siden.

"Lige nu bugner vores køkkenhave og frugthave af gode sager, og de skal naturligvis ikke gå til spilde. Vi sætter derfor fokus på bearbejdning og konservering af fødevarer, som man gjorde det for 100 år siden. I efterårsferien vil vi bruge nogle af de opskrifter på konservering ved syltning, henkogning, tørring og saltning, som stammer her fra Gammel Estrup", forklarer museumsformidler Nick Schadt.

Alle kan være med til at tilberede og konservere maden, og det er selvfølgelig også muligt at smage på sagerne. I Orangerierne kan man presse sin egen æblemost fra Gammel Estrups frugthave, mens man i Folkestuen kan nyde et stykke kage og en kop kaffe fra det store brændekomfur.

Inden for på Herregården kan børnene tage på skattejagt og deltage i konkurrencen om en fin præmie fra Herregårdsbutikken. Prøv også at opleve Gammel Estrup fra børnenes vinkel med Gammel Estrup i Børnehøjde, som findes rundt om i udstillingen. Hvis vejret holder tørt kan børn bruge deres energi på museets Naturlegeplads eller gå på jagt i haven efter QR-koder til smartphone.

Der er aktiviteter alle dage i perioden 11.-19.oktober kl 10-15.30. Det er gratis at deltage i aktiviteterne, når entreen til museet er betalt, og man kan købe smagsprøver med hjem. Kaffe med kage koster 35 kr.

Gammel Estrup – Herregårdsmuseet har adresse på Randersvej 2, 8963 Auning. Museets åbningstid er kl 10-17. Entrebilletten koster 85 kr for voksne – børn under 18 år er gratis. Billetten gælder også til nabomuseet Dansk Landbrugsmuseum.

Læs mere her

tags: Randers, råvarer, museum, energi, konkurrence, efterårsferie, kaffe, frugt, æble,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar