fredag den 12. september 2014

Ti år på den sociale læreplads

DR1-serien 'Klassen – ti år i folkeskolen' portrætterer folkeskolen fra elevernes perspektiv. I serien fortæller eleverne om, hvordan folkeskolen har formet dem, hvad de har lært fagligt og ikke mindst socialt. Serien har premiere på DR1 den 24. september klokken 21.00. Medierne er fyldt med politikeres, forskeres, læreres og forældres holdninger til folkeskolen. Men hvad med eleverne Hvordan oplever de skolen på egen krop I DR1- serien 'Klassen – ti år i folkeskolen' kommer vi tæt på folkeskolens virkelige eksperter, som giver os indblik i, hvad folkeskolen i virkeligheden går ud på set inde fra klasserummet.

"Fra vores unger er seks år foregår en stor del af deres liv i skolen – i et fællesskab de ikke selv har valgt. Børnene er der for at lære, men mens læreren underviser i grammatiske bøjninger ved tavlen, sidder mange elever og tænker på, hvem de skal være sammen med i frikvarteret. Det kræver meget krudt at finde sin plads og rolle i sådan en gruppe! Serien sætter fokus på, i hvor høj grad folkeskolelivet med succeser, nederlag, kompromiser og relationer er med til at forme vores børn som mennesker," siger redaktør Dorthe Thirstrup.

DR fulgte klassen fra Skolen på Duevej for ti år siden, da de startede i skole som 0.b. Gennem indskolingen blev der lavet tv-programmer om dem hvert år. Programmerne blev vist på DR1 og DR Ramasjang. Nu er DR vendt tilbage for at se, hvordan det gik eleverne fra klassen, inden de siger farvel til folkeskolen.

Den sociale læreplads
"En klasse er ligesom et samfund, hvor man passer ind, og så lærer man, hvad der er okay at gøre og hvad der ikke er," siger Andrea, der medvirker i serien. Når folkeskolen belyses fra elevernes perspektiv, er der ingen tvivl om, hvad der er vigtigst. Tests og faglighed fylder ikke nær så meget for eleverne som læringen om, hvordan man fungerer i en gruppe. At trives socialt er altafgørende for, at man kan lære noget og have det godt i hverdagen.

I første program af 'Klassen – ti år i folkeskolen' møder vi blandt andre Abir, der arbejder hårdt med lektierne, fordi hun gerne vil udrette noget i det danske samfund. Abirs forældre kommer fra Egypten og Marokko, og det har været vigtigt for hende at være som de andre i klassen, så hun ikke blev udelukket fra fællesskabet. Vi møder også Hjalte, der valgte at tage på efterskole for at komme væk fra klassen, som han havde isoleret sig mere og mere fra siden 7. klasse.

DR1 sætter fokus på Folkeskolen
I anledning af 200 året for undervisningspligtens indførelse sender DR1 en række serier, der sætter fokus på folkeskolen og sætter de udfordringer vores uddannelsessystem står over for og den nye skolereform til debat. Ud over 'Klassen – ti år i folkeskolen' byder efteråret også på 'Xinxin og de fortabte indvandrere' (premiere 27. august), 'Drengeakademiet' (premiere 2. oktober) samt første afsnit af DR Dokumentars portræt af den nye folkeskolereform (7. oktober).

Læs mere her

tags: politi, uddannelse, Marokko, indvandrere, faglighed, folkeskole, undervisning, efterskole,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar