fredag den 12. september 2014

Holbæk ga°r nye veje for at gøre børnene klar til skolen

Nyt samarbejde mellem børnehaver, bibliotek, boghandel og forlag skal give Holbæks børn lyst til læring og bøger, inden de begynder i skolen. Et pilotprojekt pa tværs af private aktører og kommunale virksomheder folder sig i øjeblikket ud i Holbæk. Boghandel, forlag, bibliotek og en række børnehaver har fundet sammen om en indsats, der skal gøre det ba de legende og lærerigt for de store børn at gøre sig klar til 0. klasse.

Hovedpersonen i projektet er figuren Læsefidusen, som i forvejen er kendt af skolebørn over hele landet. Pilotprojektet er en videreudvikling af en ide , som er født i Læsefidusens Læringsrum hos Holbæk Bog & Ide i Smedelundsgade. Lederen af hovedbiblioteket i Holbæk, Rikke Drustrup, og forfatteren Maj-Britt Westi legede med ide en om at bruge den nyeste bog om Læsefidusen fra Dansklærerforeningens Forlag som omdrejningspunkt til læring i Holbæks børnehaver. I de seneste uger har Maj-Britt Westi og Holbæk Bibliotek indledt et samarbejde med fem lokale børnehaver, hvor børnehavebørnene skal gøre alfabetet til deres legetøj sammen med Læsefidusen og voksne i hjem og institution. Undervejs i pilotprojektet vil børnene besøge Læsefidusen ba de pa Holbæk Bibliotek og i Læsefidusens Læringsrum i Holbæk Bog og Ide .

"Vi har en stor interesse i at fa kontakt til børnene og deres voksne sa tidligt som muligt, og i den sammenhæng er det her et fantastisk projekt", fortæller Rikke Drustrup.

Boggave til 130 børn fra bibliotek og forlag
De seneste uger er ga et med besøg i børnehaverne for at fortælle pædagogerne om Læsefidusens univers af leg, læring og oplevelser. Alle aktiviteter i bogen tager afsæt i barnets eget liv og bliver ba ret frem af samværet mellem barnet og den voksne omkring bogen. Som led i projektet har Holbæk Bibliotek og Dansklærerforeningens Forlag i fællesskab foræret et eksemplar af barnets bog Find fidusen med Læsefidusen til alle førskolebørnene i de fem børnehaver.
I disse dage fa r alle forældrene sa et brev om projektet. Herefter kommer de fem børnehaver pa skift pa heldagsbesøg i læringsrummet i boghandelen og pa biblioteket - hvor de samtidig kan fa la nekort - og senere bliver alle børn og deres forældre inviteret til en afsluttende læsefidus-fest pa Holbæk Bibliotek.

"Det er mit ha b, at alle børn i Holbæk kommer til at arbejde med Læsefidusen - og senere i resten af landet. Jeg synes, der har manglet materiale til førskolebørnene - det har vi fa et nu. Samtidig har det givet os voksne noget materiale, som vi kan samles med vores børn omkring", siger Rikke Drustrup.
Et skridt i den rigtige retning

Ide en med det tværfaglige samarbejde er vokset nedefra pa baggrund af enkeltpersoners interesse for ide en og samarbejdet. Rikke Drustrup ser pilotprojektet som en kærkommen lejlighed til at bringe biblioteket mere ind i børnenes hverdag:

"Bogen Find fidusen med Læsefidusen giver mulighed for at tage udgangspunkt i det enkelte barns udvikling og skabe en "rød tra d" imellem institution og fritid – det er netop denne "røde tra d" som folkebiblioteket kan styrke ved at deltage i projekter som dette".

Maj-Britt Westi ser det private-offentlige samarbejde som en winwin-situation for alle aktører: "Det fælles ma l er at give børn lyst til legende læring med Læsefidusen, fordi læring er en livslang proces, som holder os ajour med livets forandringer, fra fødsel til det sidste "farvel", siger Maj-Britt Westi.

Læs mere her

tags: Holbæk, virksomhed, skolebørn, børnehave, pilotprojekt, forfatter, boghandel, Forlag,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar