torsdag den 11. december 2014

Gravide og børn bør ikke spise frisk tun

Fødevarestyrelsen anbefaler gravide, ammende, kvinder der forsøger at blive gravide og børn helt at droppe frisk tun. Hvis du forsøger at blive gravid, er gravid eller ammer, er det vigtigt, at du spiser fisk – gerne 350 gram om ugen svarende til to hovedmåltider plus det løse. Spis forskellige fisk, fx rødspætter, sild og opdrættede laks, men styr uden om tunbøffer og andre friske udskæringer af de store rovfisk som tun, gedde og haj.

Hidtil har anbefalingen været, at gravide højst kunne spise 100 gram af denne type fisk om ugen. Men da den anbefaling – ifølge forskerne – ikke er forsigtig nok, justerer Fødevarestyrelsen nu anbefalingerne til gravide og børn.

- Vi skal sikre os, at vores anbefalinger beskytter forbrugerne og er opdaterede i forhold til nyeste viden. Vi vil derfor nu råde gravide og børn til at holde sig helt væk fra at spise bøffer fra de store tunfisk eller andre friske udskæringer af store rovfisk, der har det højeste indhold af kviksølv, siger Henrik Dammand Nielsen, kontorchef i Fødevarestyrelsen.

Problemet med tunbøffer er, at man ved selv relativt lave indtag kan få kviksølv i skadelige mængder. Dette kan skade udviklingen af fostres og børns hjerner. Derfor gælder Fødevarestyrelsens nye anbefaling også for alle børn op til 14-års alderen, som altså ligeledes bør styre uden om tunbøffer og andre friske udskæringer af de store rovfisk.

Selvom kviksølv bliver i kroppen i et stykke tid, så vil det have en effekt, hvis du stopper indtaget.. Kviksølv har nemlig en halveringstid på 70-80 dage i kroppen, hvilket vil sige, at dit indhold i blodet vil være halveret efter 70-80 dage.

Spis masser af fisk
Dåsetun indeholder dog typisk mindre kviksølv end tunbøffer, da der er tale om mindre og yngre tunfisk, som ikke indeholder så meget kviksølv. Gravide, ammende og børn kan derfor spise op til 1 dåse tun om ugen, men de bør undgå dåser med hvid tun eller albacoretun, som har et højere indhold af kviksølv. Børn under 3 år frarådes dog helt at spise tun på dåse.

Det er vigtigt at understrege, at fisk generelt er sundt, blandt andet fordi fisk indeholder omega-3-fedtsyrer, som er meget vigtige byggesten for udviklingen af vores hjerner, og samtidigt er fisk vores vigtigste kilde til D vitamin i kosten. Derfor fremhæver Fødevarestyrelsen vigtigheden af at spise fisk – også for børn, gravide og ammende. Gode fiskearter er fx makrel, torsk og rødspætte.

Fakta:
Fødevarestyrelsen anbefaler, at ammende, gravide, kvinder, der forsøger at blive gravide, og børn i alderen 3-14 år

- Spiser forskellige fisk fx rødspætte, rødtunge, skrubbe, torsk, kuller, kulmule, sej, fiskerogn, sild og opdrættet laks. Spis gerne 350 gram fisk om ugen.
- ikke spiser udskæringer af de store rovfisk som tun, gedde, helleflynder, sværdfisk, aborre, sandart, oliefisk, escolar, rokke og haj
- højst spiser 1 dåse almindelig tun om ugen
- ikke spiser dåser med hvid tun eller albacoretun

Fødevarestyrelsen anbefaler, at børn under 3 år slet ikke spiser de store rovfisk, heller ikke tun på dåse. Det skyldes, dels at barnets hjerne udvikles meget i disse år og derfor er meget følsom, og dels at selv et ret lille indtag af dåsetun vil kunne give et stort indtag af kviksølv set i forhold til børns lave kropsvægt.

Fødevarestyrelsen har valgt en mere forsigtig tilgang i dette kostråd på baggrund af nye beregninger af risikoen ved indtag af kviksølv fra DTU Fødevareinstituttet, og de seneste forskningsresultater, der tyder på, at der kan være store forskelle i, hvor følsomme fostre og små børn er over for kviksølv.

Læs mere her

tags: cola, DTU, Fødevarestyrelsen, forskningsresultat, fedtsyre, Fakta,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar