onsdag den 24. december 2014

I kolonihaven gror der blåmuslinger og tang

Der er stigende interesse for at dyrke og tilberede lokale, sunde og bæredygtige råvarer, og den tendens vil fire Limfjordskommuner gerne søsætte. Med støtte fra Nordea-fonden på 5,5 mio. kr. etablerer de derfor fire maritime kolonihaver i Limfjorden, som skal give privatpersoner mulighed for at dyrke tang, blåmuslinger og andre skaldyr til eget forbrug. Frikadellerne får konkurrence på middagsbordet
I Aalborg, Løgstør, Nykøbing Mors og Lemvig får frikadeller og lasagne snart konkurrence af østers, hummer og tangsalat. Det er nemlig her Limfjordsrådet fra januar 2015 til 2018 etablerer fire fjordhaver, hvor almindelige borgere får mulighed for at producere havets delikatesser.

Men projektet handler ikke om, at give de nord- og nordvestjyske borgere ekstravagante madvaner, forklarer formand for Limfjordsrådet Jens Lauritzen:

"Vi ønsker at sætte fokus på lokale og bæredygtige råvarer. Dels for at gøre det til en mere interessant oplevelse at spise sundt til hverdag, og dels for miljøet og naturen. Og her er det indlysende at udnytte Limfjordens naturlige ressourcer, som man også traditionelt har gjort."

Blå kolonihaver skal styrke fællesskabet
Øde havnearealer udgør en central platform for byudviklingen i de fleste havnebyer. Her arbejder planlæggere med at forbinde vand og byrum og skabe aktiviteter, der kan bidrage til et godt byliv. Fjordhaver er ifølge Michael Dam, sekretariatschef i Limfjordsrådet og miljøchef i Aalborg Kommune, en god måde at puste mere liv i havnene:

"Hver fjordhave kan have 100 til 300 medlemmer, og alle medlemmerne har jo et socialt netværk, som i sig selv vil betyde, at rigtig mange mennesker vil få deres gang på havnen. Derudover planlægger vi at afholde muslinge- og østersevents, formidlingsaktiviteter og skolesamarbejder, der skal udbrede kendskabet til bæredygtigt havbrug og skabe liv på de tomme havnearealer. "

Projektets ambition om at styrke det sunde måltid, miljøet og bylivet via naturoplevelser taler lige ind i Nordea-fondens øvrige arbejde, og fondens direktør Henrik Lehmann Andersen ser store potentialer i projektet:

"Fjordhaver i Limfjorden er et nytænkende projekt. Når projektet flytter kolonihaven ud i havet bliver det sjovt, lærerigt og involverende at leve sundere og mere bæredygtigt. Det tror jeg, at vi kan lære noget af i hele landet. Når de første erfaringer er gjort, vil der være masser af inspiration at hente for alle danskere med en blå kolonihave i maven," siger han.

Fakta – Om projektet

'Dyrk muslinger og østers - Fjordhaver i Limfjorden' er et samarbejde mellem Limfjordsrådet (samarbejde mellem de 18 kommuner langs Limfjorden), Dansk Skaldyrscenter, Orbicon, Limfjordsmuseet og Aalborg, Løgstør, Nykøbing Mors og Lemvig Kommune.

Formålet er at skabe fokus på sund og bæredygtig udnyttelse af Limfjordens potentiale og tilføre liv på hendøende havnearealer.

Projektets primære målgruppe er almindelige borgere i de fire kommuner. Der forventes i alt at komme 800 medlemmer af fjordhaveforeningen.

Via events, formidlingsaktiviteter og skolesamarbejder forventes op mod 9.000 limfjordsborgere at komme i berøring med projektet.

Nordea-fonden har støttet projektet med 5,5 mio. kr.

Faktaboks –Det gode liv i byen

Nordea-fonden støtter aktiviteter, som fremmer gode liv inden for sundhed, motion, natur og kultur.

I 2014 har Nordea-fonden fokus på gode liv i byen.

Nordea-fonden har modtaget 603 projektforslag og udvalgt 13 projekter, som er nytænkende, aktivitetsbaserede og involverende.

Alle projekter offentliggøres 6. januar 2015

Læs mere om de projekter, fonden har valgt at støtte på nordeafonden.dk

Læs mere her

tags: direktør, Nordea, råvarer, Aalborg, jorden, 2018, Lemvig, Nykøbing, konkurrence, miljø, privatperson, 2014, Fakta, madvane, salat,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar