torsdag den 25. december 2014

Mange børn og unge får for meget koffein fra energidrikke

Når børn i alderen 10-14 år indtager energidrikke, får hver femte for meget koffein. Medregnes deres koffeinindtag fra andre kilder som for eksempel cola og chokolade, får reelt hvert andet barn og mere end hver tredje ung i alderen 15-17 år for meget koffein. Det viser en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet. Instituttet vurderer, at energidrikke er medvirkende eller direkte årsag til, at en stor andel af børn og unge har et højere koffeinindtag end det maksimalt anbefalede. Salget af energidrikke i Danmark er næsten tredoblet i løbet af de seneste år fra cirka 4 million liter i 2010 til godt 11 millioner liter i 2013. Energidrikke er læskedrikke med tilsat sukker eller sødestoffer, der indeholder mellem 150-320 mg koffein per liter.

"Det ser ud til, at der er sket en ændring i forhold til opfattelsen af, hvilke drikkevarer det er normalt at drikke. Energidrikke har nu samme status for yngre som sodavand havde tidligere."
DTU Fødevareinstituttets undersøgelse af danske 10-35-åriges indtag af energidrikke viser, at de fleste umiddelbart drikker energidrikke på grund af smagen. Mange bruger dem også som den hurtige og nemme løsning, f.eks. for at kunne holde sig vågen i længere tid og for at få mere energi til at præstere.

Indtag resulterer ofte i for meget koffein
Energidrikke er ikke et sundhedsmæssigt problem for voksne, der har et mådeholdent forbrug. Børn og unge kommer derimod – selv ved et moderat forbrug – hurtigt til at få et koffeinindtag, der er højere end det DTU Fødevareinstituttet maksimalt anbefaler på 2,5 milligram koffein per kg kropsvægt per dag. Indtag af koffein over det maksimalt anbefalede kan medføre bivirkninger som søvnløshed, rastløshed, hjertebanken, irritabilitet, nervøsitet og angst.

Nye beregninger fra DTU Fødevareinstituttet viser, at hvert femte barn i alderen 10-14 år har et højere koffeinindtag end det maksimalt anbefalede, når de indtager energidrikke. Det skyldes deres lave kropsvægt. Medregnes deres koffeinindtag fra andre kilder f.eks. cola og chokolade, får hvert andet barn og mere end hver tredje ung i alderen 15-17 år for meget koffein. DTU Fødevareinstituttet vurderer, at energidrikke er medvirkende eller direkte årsag til, at en stor andel af børn og unge har et højere koffeinindtag end det maksimalt anbefalede.

Ofte bivirkninger
Ifølge DTU Fødevareinstituttets undersøgelse drikker 27% af de 10-35-årige energidrikke mindst én gang om måneden. Drenge/mænd i alderen 15-26 år drikker flest energidrikke, idet knapt hver anden indtager energidrikke mindst én gang om måneden. Blandt de 10-14-årige indtager 13% energidrikke mindst én gang om måneden.

42% af dem, der indtager energidrikke, har oplevet bivirkninger som søvnbesvær, rastløshed og hjertebanken.

"Det er foruroligende, at så mange har oplevet bivirkninger af energidrikke," siger seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet Jeppe Matthiessen.

Manglende sundhedsmæssig forståelse
Interviews peger desuden på, at 10-14-årige har begrænset viden om indholdsstofferne i energidrikke, bivirkningerne ved at drikke dem og anbefalingerne om, at børn, gravide og ammende ikke bør indtage energidrikke. Interviews med forældre viser, at de heller ikke kender til anbefalingerne og serverer energidrikke til f.eks. børnefødselsdage eller lader deres børn få energidrikke i forbindelse med sportsaktiviteter.

"Det ser ud til, at der er sket en ændring i forhold til opfattelsen af, hvilke drikkevarer det er normalt at drikke. Energidrikke har nu samme status for yngre som sodavand havde tidligere. Både brugen af og holdningerne til energidrikke kan gøre os bekymrede for, at indtaget vil stige i de kommende år, og vi foreslår derfor, at der skal mere viden ud om energidrikke rettet mod børn og unge samt deres forældre," forklarer Jeppe Matthiessen.

Energidrikke forbundet med mindre sund livsstil
Undersøgelsen viser også, at de, der indtager energidrikke, ofte har en mindre sund livsstil end de, der ikke indtager energidrikke. Overvægt, rygning, for lidt søvn, megen skærmtid og et stort indtag af søde drikkevarer er således forbundet med brugen af energidrikke.

Læs mere her

tags: Danmark, 2010, 2013, chokolade, cola, DTU, energi, bivirkning, læskedrik, livsstil, energidrik,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar